Świąteczny piernik

Dziś piernik jest jednym z bardziej popularnych ciast i charakterystycznym symbolem świąt. Dawniej, był traktowany jako towar luksusowy, ze względu na zawartość cennych przypraw korzennych. Receptura przygotowywania piernika także była pilnie strzeżoną tajemnicą, przekazywaną jedynie wybranym osobom z pokolenia na pokolenie. Na szczęście obecnie zarówno przepisy na piernik jak i korzenne przyprawy są łatwo dostępne, dlatego możemy przygotować to wyjątkowe ciasto w domu i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota ? Poniżej znajdziecie przepis na piernik, który za każdym razem smakuje doskonale.

  Przepis na świąteczny piernik

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki sody
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Polewa:

  • 125g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE: Jajka, cukier, powidła, majonez, kakao i przyprawę do piernika miksujemy razem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, nadal miksując. Mleko mieszamy z sodą i wlewamy do pozostałych składników. Miksujemy krótko. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku. Mieszając, dodajemy cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i ponownie mieszamy całość. Gdy polewa lekko przestygnie, polewamy piernik.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *