Dziś piernik jest jednym z bardziej popularnych ciast i charakterystycznym symbolem świąt. Dawniej, był traktowany jako towar luksusowy, ze względu na zawartość cennych przypraw korzennych. Receptura przygotowywania piernika także była pilnie strzeżoną tajemnicą, przekazywaną jedynie wybranym osobom z pokolenia na pokolenie. Na szczęście obecnie zarówno przepisy na piernik jak i korzenne przyprawy są łatwo dostępne, dlatego możemy przygotować to wyjątkowe ciasto w domu i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota ? Poniżej znajdziecie przepis na piernik, który za każdym razem smakuje doskonale.
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki sody
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Polewa:
- 125g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka