Szparagi otulone boczkiem w sosie holenderskim

Sezon na szparagi trwa! Wartości odżywcze tych warzyw znane są od wieków. Proponujemy Wam prostą przystawkę, która z pewnością robi wrażenie, a przy okazji świetnie smakuje. Zielone szparagi otulone boczkiem to danie, którego z pewnością musicie spróbować!  

Składniki:

  • 1 kg zielonych szparagów,
  • 0,30 kg boczku wędzonego w plasterkach,
  • 3 jajka,
  • 0,10 kg masła,
  • 0,10 kg musztardy,
  • pomidorki koktajlowe,
  • natka pietruszki,
  • estragon,
  • sól,
  • pieprz.  

PRZYGOTOWANIE: Myjemy szparagi i odłamujemy najtwardsze końce. Następnie łączymy je po trzy/cztery sztuki i otulamy boczkiem. Przygotowujemy sos holenderski: mieszamy ze sobą żółtka, musztardę i masło. Wkładamy szparagi do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i estragonem wedle uznania. Gotową potrawę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *