Wykwintne danie, idealne na wyjątkowe okazje. Połączenie kurek i polędwiczki to znany i zgrany duet. Z użyciem niewielkiej ilości pasty truflowej podkreślamy wyrafinowany smak. Danie jest niezwykle aromatyczne!
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle,
- 1,2 kg polędwiczki wieprzowej,
- 150 g marynaty do wieprzowiny,
- 30 ml oleju,
- tymianek – do smaku,
- 450 g zupy krem z kurek,
- 200 g kurek,
- 100 g cebuli,
- 80 g boczku wędzonego,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 100 g śmietany,
- pasta truflowa,
- pieprz i sól,
- 1 pęczek natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente. Polędwiczkę kroimy, delikatnie rozbijamy, skrapiamy olejem, doprawiamy i grillujemy. Podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i boczek, dodajemy odsączone kurki i chwilę zasmażamy. Całość podlewamy winem i redukujemy o połowę.
Zupę kurkową łączymy z wodą i zagotowujemy. Delikatnie zabielamy śmietaną. Mieszamy zupę z przesmażonymi składnikami i gotujemy na wolnym ogniu. Doprowadzamy do konsystencji sosu. Makaron podajemy z grillowanymi polędwiczkami, posypujemy natką pietruszki. Dla podkreślenia wyrafinowanego smaku, całość polewany pastą truflową.