Inspirowane kuchnią włoską tagliatelle z brokułami i sosem serowym – przepis szybki, smaczny i robiący wrażenie na gościach!
Składniki (4 porcje):
- makaron tagliatelle (500 g),
- masło (2 łyżki),
- ser rokpol (150 gr),
- kwaśna śmietana 22% (1 szklanka),
- różyczki brokułów (400 g),
- czosnek (5 ząbków),
- natka pietruszki (2 łyżki),
- sól (do smaku),
- świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Różyczki brokułów ugotować, najlepiej na parze, aby były jędrne i chrupkie. Posolić po ugotowaniu. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu podgrzać oliwę i masło i smażyć czosnek przez około 2 minuty. Zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę, pokruszyć ser na kawałki, rozmieszać, i postawić z powrotem na ogniu. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu mieszając co chwila, aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, zestawić z ognia. Dodać połowę brokułów i delikatnie wymieszać. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerze, polać go sosem. Resztą brokułów przystroić danie. Smacznego!