Tagliatelle z sosem serowym i brokułami

Inspirowane kuchnią włoską tagliatelle z brokułami i sosem serowym – przepis szybki, smaczny i robiący wrażenie na gościach!

Składniki (4 porcje):

  • makaron tagliatelle (500 g),
  • masło (2 łyżki),
  • ser rokpol (150 gr),
  • kwaśna śmietana 22% (1 szklanka),
  • różyczki brokułów (400 g),
  • czosnek (5 ząbków),
  • natka pietruszki (2 łyżki),
  • sól (do smaku),
  • świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Różyczki brokułów ugotować, najlepiej na parze, aby były jędrne i chrupkie. Posolić po ugotowaniu. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu podgrzać oliwę i masło i smażyć czosnek przez około 2 minuty. Zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę, pokruszyć ser na kawałki, rozmieszać, i postawić z powrotem na ogniu. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu mieszając co chwila, aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, zestawić z ognia. Dodać połowę brokułów i delikatnie wymieszać. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerze, polać go sosem. Resztą brokułów przystroić danie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *