Macie ochotę na odrobinę orientu? Tajska zupa kokosowa z krewetkami zapewni na pewno jego dużą dawkę! Przymknijmy oczy i poczujmy się przez moment jak w Bangkoku…
Składniki (4 porcje):
- cebula (2 małe),
- masło (2 łyżki),
- seler naciowy (1 łodyga),
- bulion rybny (1 szklanka),
- mleko kokosowe (1 puszka),
- koncentrat pomidorowy (1 łyżka),
- pszenna mąka (ok. 1/4 szklanki),
- mleko (200 ml),
- krewetki rozmrożone lub świeże (400 g),
- tarta skórka z limonki (1 łyżeczka),
- sól i pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Zaczynamy od cebuli i selera naciowego – siekamy je w kostkę. Następnie, w garnku o możliwie grubym dnie, roztapiamy masło i wrzucamy seler i cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i wlewamy bulion rybny, mleko kokosowe oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Garnek pozostawiamy na chwilę na wolnym ogniu, by w tym czasie – w misce – dokładnie połączyć mleko z mąką, które ostatecznie też łączymy w garnku z pozostałymi składnikami. Gotujemy kilka minut i dorzucamy krewetki, skórkę limonki, sól, pieprz do smaku i dajemy całości jeszcze 5 minut niespiesznego gotowania. Zupę najlepiej podawać od razu.