Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Macie ochotę na odrobinę orientu? Tajska zupa kokosowa z krewetkami zapewni na pewno jego dużą dawkę! Przymknijmy oczy i poczujmy się przez moment jak w Bangkoku…

Składniki (4 porcje):

  • cebula (2 małe),
  • masło (2 łyżki),
  • seler naciowy (1 łodyga),
  • bulion rybny (1 szklanka),
  • mleko kokosowe (1 puszka),
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka),
  • pszenna mąka (ok. 1/4 szklanki),
  • mleko (200 ml),
  • krewetki rozmrożone lub świeże (400 g),
  • tarta skórka z limonki (1 łyżeczka),
  • sól i pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Zaczynamy od cebuli i selera naciowego – siekamy je w kostkę. Następnie, w garnku o możliwie grubym dnie, roztapiamy masło i wrzucamy seler i cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i wlewamy bulion rybny, mleko kokosowe oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Garnek pozostawiamy na chwilę na wolnym ogniu, by w tym czasie – w misce – dokładnie połączyć mleko z mąką, które ostatecznie też  łączymy w garnku z pozostałymi składnikami. Gotujemy kilka minut i dorzucamy krewetki, skórkę limonki, sól, pieprz do smaku i dajemy całości jeszcze 5 minut niespiesznego gotowania. Zupę najlepiej podawać od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *