SZYBKA PRZYSTAWKA, KTÓRA ZAWSZE SMAKUJE DOSKONALE. JEŚLI CHCEMY ZAMIENIĆ ZWYKŁĄ PRZEKĄSKĘ GRILLOWĄ NA COŚ WYJĄTKOWEGO, TO TAKA PROPOZYCJA JEST STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ!
SKŁADNIKI: (6-8 porcji)
- 350 g czarnych oliwek bez pestek,
- 50 g anchois,
- 100 g tuńczyka w oliwie,
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego oregano,
- 1 łyżka kaparów,
- 60 ml oliwy Extra Virgin,
- 2 łyżki koniaku lub brandy,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
PRZYGOTOWANIE:
Oliwki, anchois, tuńczyka, czosnek, kapary i oregano miksujemy blenderem ręcznym lub rozgniatamy w moździerzu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do powstałej pasty dodajemy oliwę i łyżkę koniaku. Przekładamy do miski i polewamy resztą alkoholu. Koniak można z powodzeniem zastąpić brandy. Słono-czosnkowy smak tapenady świetnie komponuje się z lekko kwaskowym smakiem razowego chleba na zakwasie, rybami, ziemniaczanym purée, makaronami i grillowanymi warzywami. Takie połączenia to pary idealne!