TAPENADA

SZYBKA PRZYSTAWKA, KTÓRA ZAWSZE SMAKUJE DOSKONALE. JEŚLI CHCEMY ZAMIENIĆ ZWYKŁĄ PRZEKĄSKĘ GRILLOWĄ NA COŚ WYJĄTKOWEGO, TO TAKA PROPOZYCJA JEST STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ!

SKŁADNIKI: (6-8 porcji)

  • 350 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 50 g anchois,
  • 100 g tuńczyka w oliwie,
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego oregano,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 60 ml oliwy Extra Virgin,
  • 2 łyżki koniaku lub brandy,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut PRZYGOTOWANIE: Oliwki, anchois, tuńczyka, czosnek, kapary i oregano miksujemy blenderem ręcznym lub rozgniatamy w moździerzu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do powstałej pasty dodajemy oliwę i łyżkę koniaku. Przekładamy do miski i polewamy resztą alkoholu. Koniak można z powodzeniem zastąpić brandy. Słono-czosnkowy smak tapenady świetnie komponuje się z lekko kwaskowym smakiem razowego chleba na zakwasie, rybami, ziemniaczanym purée, makaronami i grillowanymi warzywami. Takie połączenia to pary idealne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *