Doskonała i sycąca propozycja wytrawnej tarty. Znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród miłośników popularnego sosu carbonara. Spróbujcie, a kruche ciasto z kremowym farszem, aromatycznym boczkiem i świeżą pietruszką zagości w Waszych kuchniach na stałe.
SKŁADNIKI:
- 300 g fileta z kurczaka ,
- 50 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 200 ml śmietany Rama 15%,
- 200 g mozzarelli,
- 2 jajka,
- 50 g parmezanu,
- 2 łyżki oliwy,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz .
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy w kostkę filet z kurczaka, podsmażamy na oliwie, dodajemy boczek i posiekaną drobno cebulę – wszystko razem zesmażamy. Studzimy i dodajemy mozzarellę. Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone składniki, zalewamy mieszanką śmietany z jajami, posypujemy startym parmezanem i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem, posypujemy naszą tartę drobno posiekaną natką pietruszki.