Tarta a’la carbonara

Doskonała i sycąca propozycja wytrawnej tarty. Znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród miłośników popularnego sosu carbonara. Spróbujcie, a kruche ciasto z kremowym farszem, aromatycznym boczkiem i świeżą pietruszką zagości w Waszych kuchniach na stałe.

SKŁADNIKI:

  • 300 g fileta z kurczaka ,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 200 ml śmietany Rama 15%,
  • 200 g mozzarelli,
  • 2 jajka,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz .

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy kruche  ciasto. Kroimy w kostkę filet z kurczaka, podsmażamy na oliwie, dodajemy boczek i posiekaną drobno cebulę – wszystko razem zesmażamy. Studzimy i dodajemy mozzarellę. Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone składniki,  zalewamy mieszanką śmietany z jajami, posypujemy startym parmezanem i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  180°C.  Przed podaniem, posypujemy naszą tartę drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *