Można by ją również nazwać „czekoladową pokusą”, gdyż swoim smakiem skusi każdego. Doskonała o każdej porze roku. Latem można ją podawać mocno schłodzoną z dodatkiem sezonowych owoców (malin, truskawek). Zimą – mocno czekoladowy smak doskonale przełamie odrobina świeżej mięty i gorąca, aromatyczna kawa.
SKŁADNIKI:
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
- 150 ml mleka,
- 200 ml śmietany 30%,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- ciasto kruche słodkie,
- dodatki wg. uznania np. skórka z pomarańczy, orzechy, mięta, rodzynki, migdały.
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować mleko i rozpuścić w nim czekoladę. Ubić jajka z cukrem i zalać zagotowaną śmietaną. Dodać wybrane dodatki i rozpuszczoną czekoladę. Powstałą masę wylać na upieczony, kruchy spód, a następnie odstawić do wystudzenia i zastygnięcia.
Tarty… :)) Uwielbiam wersję z borówkami, z czekoladą nie jadłem. Świetny blog, gratuluję pomysłu bo przepisy od szefów kuchni są zawsze pożądane:)