Tarta czekoladowa

Można by ją również nazwać „czekoladową pokusą”, gdyż swoim smakiem skusi każdego. Doskonała o każdej porze roku. Latem można ją podawać mocno schłodzoną z dodatkiem sezonowych owoców (malin, truskawek). Zimą – mocno czekoladowy smak doskonale przełamie odrobina świeżej mięty i gorąca, aromatyczna kawa.

SKŁADNIKI:

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
  • 150 ml mleka,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • ciasto kruche słodkie,
  • dodatki wg. uznania np. skórka z pomarańczy, orzechy, mięta, rodzynki, migdały.

PRZYGOTOWANIE: 

Zagotować mleko i rozpuścić w nim czekoladę. Ubić jajka z cukrem i zalać zagotowaną śmietaną. Dodać wybrane dodatki i rozpuszczoną czekoladę. Powstałą masę wylać na  upieczony, kruchy  spód, a następnie odstawić do wystudzenia i zastygnięcia.

1 Komentarz

  • Luk pisze:

    Tarty… :)) Uwielbiam wersję z borówkami, z czekoladą nie jadłem. Świetny blog, gratuluję pomysłu bo przepisy od szefów kuchni są zawsze pożądane:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *