Krucha tarta, cieniutkie ciasto i pachnące cynamonem nadzienie… Doskonały pomysł na jesienno-zimowy deser, choć równie pysznie smakuje latem. Podana na ciepło, z gałką lodów waniliowych, oczaruje Waszych gości. Spróbujcie koniecznie!
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka.
SKŁADNIKI:
- 3 jabłka,
- 1 pomarańcza,
- 250 ml śmietany 30%,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cynamonu i cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki cukru kryształu,
- płatki migdałów.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowane ciasto, rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Położyć folię aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, a następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze przez 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto należy ostudzić.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, obsypać cynamonem i ułożyć na upieczonym spodzie. Do śmietany dodać otartą skórkę z połowy pomarańczy, cukier kryształ, cukier waniliowy i jajka – wszystko razem rozmieszać i zalać powstałą masą przygotowane jabłka. Wierzch posypać migdałami, a następnie piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut.