Tarta jabłkowo-pomarańczowa, z cynamonem i migdałami

Tarta jabłkowo-pomarańczowa, z cynamonem i migdałami

Krucha tarta, cieniutkie ciasto i pachnące cynamonem nadzienie… Doskonały pomysł na jesienno-zimowy deser, choć równie pysznie smakuje latem. Podana na ciepło, z gałką lodów waniliowych, oczaruje Waszych gości. Spróbujcie koniecznie!

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka.
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i ustawić na pieczenie góra/dół.

SKŁADNIKI:

  • 3 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cynamonu i cukru waniliowego,
  • 2-3 łyżki cukru kryształu,
  • płatki migdałów.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowane ciasto, rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Położyć folię aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, a następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze przez 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto należy ostudzić.

Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, obsypać cynamonem i ułożyć na upieczonym spodzie. Do śmietany dodać otartą skórkę z połowy pomarańczy, cukier kryształ, cukier waniliowy  i jajka – wszystko razem rozmieszać i zalać powstałą masą przygotowane jabłka. Wierzch posypać  migdałami, a następnie piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *