Szybko, smacznie, aromatycznie – tarta z tuńczykiem. Przepyszna na ciepło i na zimno. Choć por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny, przekonacie się, że w farszu idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
Składniki:
- spód do tarty (np. z tego przepisu http://www.kulinarnydoradca.pl/tarta-wytrawna/),
- 150 g ziemniaków
- 150 g pora,
- 1 puszka tuńczyka (140g),
- 100 g serka topionego,
- 200 ml śmietany,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- tymianek.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy i kroimy w plastry. Pora siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodając czosnek i tymianek. Łączymy z tuńczykiem, serkiem topionym i ziemniakami. Doprawiamy do smaku, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Pieczemy w 180°C przez 25 minut.
Tarta z tuńczykiem? W życiu bym ni pomyślała. Ale na pewno spróbuję ten przepis wykorzystać w swojej kuchni 🙂