TARTA POROWO-ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM

Szybko, smacznie, aromatycznie – tarta z tuńczykiem. Przepyszna na ciepło i na zimno. Choć por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny, przekonacie się, że w farszu idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Składniki:

  • spód do tarty (np. z tego przepisu http://www.kulinarnydoradca.pl/tarta-wytrawna/),
  • 150 g ziemniaków
  • 150 g pora,
  • 1 puszka tuńczyka (140g),
  • 100 g serka topionego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • tymianek. 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy i kroimy w plastry. Pora siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodając czosnek i tymianek. Łączymy z tuńczykiem, serkiem topionym i ziemniakami. Doprawiamy do smaku, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Pieczemy w 180°C przez 25 minut.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *