Tarta szpinakowa z łososiem i ricottą

Wytrawna, klasyczna, doskonała – te trzy słowa idealnie określają smak tarty szpinakowej z łososiem. To także świetny sposób na przemycenie zdrowej porcji szpinaku. Idealnie komponuje się z lekką sałatką z pomidorów i drobno siekanej cebuli.

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 60 ml wody, sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dokładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, wodę i energicznie zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury  180°C, ustawiając go w pozycji do pieczenie góra/dół.

SKŁADNIKI:

  • 200 g szpinaku – mrożone liście,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g sera ricotta lub serka topionego,
  • śmietana 15%,
  • 2 jajka,
  • 100 g łososia świeżego lub wędzonego,
  • 2 łyżki oliwy, koperek, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową, dociskając ją suszonym grochem lub kaszą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut.  Następnie ściągamy folię z kaszą i dopiekamy naszą tartę jeszcze przez 5 minut. Przed nałożeniem farszu – ciasto studzimy.

Szpinak rozmrażamy i siekamy.  Podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy do szpinaku. Następnie dokładamy serek risotta, drobno posiekany koperek i rozdrobnionego łososia. Gotowy farsz wykładamy na podpieczony spód tarty i zalewamy mieszanką śmietany z jajkami. Pieczemy 25 minut w  temperaturze 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *