Tarta z cukinią i marchewką

Błyskawiczna, niezwykle artystyczna tarta, przypominająca kompozycję kwiatową. Warto zaprezentować ją w całej okazałości, nim zostanie pokrojona. Jeśli ktoś z zaproszonych na wspólne biesiadowanie gości spóźni się choć kilka minut, będzie żałował. Nie tylko nie zdąży zobaczyć Waszego kulinarnego dzieła, ale może nie doczekać się już swojej porcji, bo znika błyskawicznie.

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 duże marchewki,
  • do posypania: płatki chili lub suszonych pomidorów.

SOS:

  • 4 jaja,
  • 300 ml śmietany,
  • 3 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, chili w płatkach.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy, marchew obieramy. Kroimy na cienkie wstążki, można do tego użyć zwykłej obieraczki. Potem, wysokość pokrojonych warzyw dostosowujemy do wysokości tarty.

Na wystudzone ciasto układamy w około, na przemian, wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy. Robimy to dość ciasno. Następnie delikatnie zalewamy sosem. Na koniec posypujemy płatami chili lub suszonych pomidorów. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180-200°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *