Torcik z marynowanych, grillowanych warzyw i serka kremowego

 

Co powiecie na torcik z marynowanych grillowanych warzyw i kremowego serka? To jedno z naszych ulubionych dań! Spód składa się z chrupiących pełnoziarnistych tostów, a z wierzchu torcik polany jest tajemniczym auszpikiem… Przekonajcie się, jaki jest pyszny!

Składniki (4 porcje)

  • pokrojona w plastry cukinia (1 sztuka),
  • pokrojony w plastry bakłażan bez skóry (1 sztuka),
  • białe szparagi (3 sztuki),
  • zielone szparagi (3 sztuki),
  • czerwona papryka bez skóry (1 sztuka),
  • marynowany karczoch (1 sztuka),
  • 1/2 pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry (1/2 sztuki,
  • cytryna (1 sztuka),
  • serek kremowy (500 g),
  • ciemne pieczywo tostowe (8 kromek),
  • sól, pieprz biały, pieprz czarny grubo mielony Prymat (do smaku).

Do dekoracji

  • pomidor (1 sztka),
  • białe szparagi (2 sztuki),
  • zielone szparagi (2 sztuki),
  • rzodkiewka (1 sztuka),
  • brokuły (kilka różyczek,
  • bratki (5 kwiatów),
  • auszpik (100 ml).
   

Wykonanie:

Umyte, pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumieniamy na grillu. Następnie przekładamy je do miseczki i zamarynowujemy we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usuwamy skórkę i ściśle układamy w formie do tortu. Na pieczywo wykładamy serek kremowy, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach kładziemy kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i jeszcze raz serek.

Tak przygotowany torcik dekorujemy pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skrapiamy auszpikiem.

Ciekawostka

Auszpik to galareta powstała z wywaru połączonego z żelatyną. Pozwala ona na dłużej zachować estetyczny wygląd potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *