Co powiecie na torcik z marynowanych grillowanych warzyw i kremowego serka? To jedno z naszych ulubionych dań! Spód składa się z chrupiących pełnoziarnistych tostów, a z wierzchu torcik polany jest tajemniczym auszpikiem… Przekonajcie się, jaki jest pyszny!
Składniki (4 porcje)
- pokrojona w plastry cukinia (1 sztuka),
- pokrojony w plastry bakłażan bez skóry (1 sztuka),
- białe szparagi (3 sztuki),
- zielone szparagi (3 sztuki),
- czerwona papryka bez skóry (1 sztuka),
- marynowany karczoch (1 sztuka),
- 1/2 pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry (1/2 sztuki,
- cytryna (1 sztuka),
- serek kremowy (500 g),
- ciemne pieczywo tostowe (8 kromek),
- sól, pieprz biały, pieprz czarny grubo mielony Prymat (do smaku).
Do dekoracji
- pomidor (1 sztka),
- białe szparagi (2 sztuki),
- zielone szparagi (2 sztuki),
- rzodkiewka (1 sztuka),
- brokuły (kilka różyczek,
- bratki (5 kwiatów),
- auszpik (100 ml).
Wykonanie:
Umyte, pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumieniamy na grillu. Następnie przekładamy je do miseczki i zamarynowujemy we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usuwamy skórkę i ściśle układamy w formie do tortu. Na pieczywo wykładamy serek kremowy, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach kładziemy kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i jeszcze raz serek.
Tak przygotowany torcik dekorujemy pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skrapiamy auszpikiem.
Ciekawostka
Auszpik to galareta powstała z wywaru połączonego z żelatyną. Pozwala ona na dłużej zachować estetyczny wygląd potrawy.