Tostadas w kuchni meksykańskiej to przede wszystkim podpieczona tortilla, która serwowana jest solo jako dodatek do dań lub w wersji zapiekanej z dowolnymi składnikami– mięsnymi lub warzywnymi. Idealna przekąska w meksykańskim stylu! Spróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI:
- 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na duże cząstki pieczarek,
- 2 nieduże cukinie – pokrojone na cienkie plasterki,
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 8 kukurydzianych tortilli,
- 1 puszka smażonej fasoli meksykańskiej,
- 15 dag sera Cheddar,
- kwaśna śmietana,
- garść świeżej kolendry,
- sól do smaku.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na środkowej półce piekarnika kładziemy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy pokrojone grzyby, paprykę i polewamy je 2 łyżkami oliwy. Tak pieczemy przez 20-25 minut – do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu przekładamy do miski. Tortille smarujemy pozostałą oliwą, nakładamy smażoną fasolę meksykańską i starty ser Cheddar, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez około 7 minut. Po wyjęciu, na każdą, nakładamy upieczone grzyby i paprykę, dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany i posypujemy posiekaną kolendrę.