TOSTADAS Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Tostadas w kuchni meksykańskiej to przede wszystkim podpieczona tortilla, która serwowana jest solo jako dodatek do dań lub w wersji zapiekanej z dowolnymi składnikami– mięsnymi lub warzywnymi. Idealna przekąska w meksykańskim stylu! Spróbujcie koniecznie.

SKŁADNIKI:

  • 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na duże cząstki pieczarek,
  • 2 nieduże cukinie – pokrojone na cienkie plasterki,
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 8 kukurydzianych tortilli,
  • 1 puszka smażonej fasoli meksykańskiej,
  • 15 dag sera Cheddar,
  • kwaśna śmietana,
  • garść świeżej kolendry,
  • sól do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na środkowej półce piekarnika kładziemy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy pokrojone grzyby, paprykę i polewamy je 2 łyżkami oliwy. Tak pieczemy przez 20-25 minut – do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu przekładamy do miski. Tortille smarujemy pozostałą oliwą, nakładamy smażoną fasolę meksykańską i starty ser Cheddar, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez około 7 minut. Po wyjęciu, na każdą, nakładamy upieczone grzyby i paprykę, dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany i posypujemy posiekaną kolendrę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *