Trendy żywieniowe 2019

Po jakie produkty chętnie sięgamy, a jakich unikamy? Nasza dieta również bywa podatna na trendy! Przeczytajcie nasze zestawienie i dowiedzcie się więcej na temat tego co wpływa na sposób naszego żywienia w bieżącym roku oraz jak modę wcielić w życie przygotowując pełne zdrowia sałatki!

1. Fleksitarianizm

Jednym z najczęściej poruszanych tematów w kontekście żywienia jest zmniejszanie spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego (sery, jaja, miód) na rzecz produktów roślinnych. Sałatki są świetnym polem do eksperymentów w tym obszarze i pozwalają odkryć wiele ciekawych smaków albo przekonać się, że nie każdy posiłek musi mieć w składzie mięso lub ser, aby był naprawdę pyszny.

Spróbuj dodać do swojej ulubionej sałatki bogatych w białko i inne wartościowe składniki mix kolorowych fasolek cieciorkę czy zielony groszek – a za każdym razem wyczarujesz całkiem nowe danie. To naprawdę proste, bo na początek możesz spokojnie sięgać po produkty z puszki czy słoika (fasole, cieciorka) albo mrożonki (groszek), więc nie wymaga skomplikowanego planowania ani obróbki w kuchni. Jeśli jednak masz ochotę, wymieszaj fasolki czy ciecierzycę z wybranymi przyprawami i olejem, a następnie podpiecz i w takiej formie dodaj do sałatki. Możesz miło zaskoczyć się bogactwem smaku i sytością takiego posiłku.

Lubisz sałatki inspirowane egzotycznymi podróżami? Jednym z najmodniejszych sałatkowych dodatków jest edamame, czyli młoda zielona soja. Edamame ma lekko orzechowy posmak i świetnie komponuje się zarówno z owocami jak i pikantnymi dodatkami. Znajdziesz je bez problemu w formie mrożonej w sklepie z kuchniami świata lub produktami do sushi.

2. Kiszonki

Kiszonki to dla Polaków nic nowego. Kochamy kiszoną kapustę i ogórki i nie wyobrażamy sobie bez nich naszej narodowej kuchni. Trend na kiszenie trwa na zachodzie już jakiś czas, ale obecnie coraz częściej mówi się o pozytywnym wpływie kiszonek na zdrowie i popularyzuje sprzedaż specjalnych zestawów do domowego kiszenia dla początkujących. A kisić można naprawdę wszystko i na mnóstwo sposobów! W sałatce wspaniale sprawdzą się np. kiszone marchewki albo rzodkiewki. Odważniejszym polecamy koreańską pikantną kiszonkę z kapusty pekińskiej, tzw. „kimchi”, która jest uważana za jedno z najzdrowszych dań na świecie, a świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatki czy makaronów.

Przyprawy z Krainy 1001 Nocy

Miłośnikom sprawdzonych smaków, którzy mają ochotę na jedynie odrobinę zmiany w ulubionych sałatkach, może spodobać się trend na doprawienie sałatki w stylu bliskowschodnim, np. przez dodanie do niej dressingu na bazie tahini (pasty z prażonego sezamu) lub mieszanki przypraw „zatar”. Zatar jest mieszanką przypraw zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu oraz tymianek, oregano i odrobinę majeranku. Taką gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepach z kuchniami świata, ale możemy ją również zrobić sami (przepis poniżej). Na jej zastosowanie jest mnóstwo sposobów, a naszym ulubionym jest zrobienie ekspresowego dressingu – gotową mieszankę wystarczy wymieszać z oliwą 🙂

Składniki:

1,5 łyżki sumaku

1 łyżka tymianku

1 łyżka oregano

1 łyżka podprażonych na patelni ziaren białego sezamu

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wrzuć do słoiczka i wstrząsaj do wymieszania. Gotowe 🙂 Mieszankę możesz przechowywać w suchym miejscu do 6 miesięcy.

3. Zero Waste

Na koniec chcielibyśmy przypomnieć o drugim najgłośniejszym trendzie jedzeniowym na ten rok: tzw. „zero waste”, który sałatki pozwalają chyba najłatwiej wprowadzić w życie. Podstawowa idea: ograniczamy marnowanie żywności i staramy się każdy produkt wykorzystać w pełni. Masz w swojej lodówce połówkę papryki, kawałek kapusty, kawałek cukinii i dwa ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? Pokrój wszystkie warzywa, wrzuć do miski, dodaj ulubione przyprawy (np. zatar!), olej lub oliwę, wymieszaj, a następnie wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i podpiecz do zarumienienia. Na koniec dodaj do tego trochę sałaty i inne składniki, które znajdziesz w domu i ciesz się pysznym i kolorowym posiłkiem. Robienie sałatek z resztek jest nie tylko ekonomiczne i ekologiczne, ale także pomaga odkryć nowe pyszne połączenia smaków, na które czasem ciężko wpaść skrupulatnie trzymając się gotowych przepisów!

Tekst przygotowany we współpracy z Fit&Easy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *