WALENTYNKOWA ZUPA POMIDOROWA Z LUBCZYKIEM

Stare powiedzenie mówi, że „przez żołądek można trafić do serca”. Jeśli więc macie na oku czyjeś serce do zdobycia J, to koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis na naszą pyszną zupę pomidorową z dodatkiem pesto z lubczyka. Zróbcie taką zupę samodzielnie, a sukces murowany!

SKŁADNIKI:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 papryki czerwone – pieczone, bez skórki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • chili,
  • cukier, pieprz, sól – do smaku,
  • śmietana,
  • makaron ryżowy lub grandine,
  • pesto z lubczyka: świeży lubczyk, oliwa z oliwek, czosnek, parmezan, pestki słonecznika.

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażamy cebulę z 1 ząbkiem czosnku – zalewamy pomidorami z puszki, koncentratem, dodajemy pieczoną paprykę, podlewamy bulionem, gotujemy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy chili, cukrem, pieprzem i solą – wykańczamy śmietaną; zestawiamy i dodajemy pesto. Świeży lubczyk miksujemy z ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem i prażonym słonecznikiem – doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby świeży lubczyk możemy zastąpić suszonym i natką pietruszki. Zupę podajemy z makaronem ryżowym albo grandine, udekorowaną kleksem śmietany i świeżym listkiem pietruszki. Gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, po prostu przepyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *