Stare powiedzenie mówi, że „przez żołądek można trafić do serca”. Jeśli więc macie na oku czyjeś serce do zdobycia J, to koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis na naszą pyszną zupę pomidorową z dodatkiem pesto z lubczyka. Zróbcie taką zupę samodzielnie, a sukces murowany!
SKŁADNIKI:- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 papryki czerwone – pieczone, bez skórki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- chili,
- cukier, pieprz, sól – do smaku,
- śmietana,
- makaron ryżowy lub grandine,
- pesto z lubczyka: świeży lubczyk, oliwa z oliwek, czosnek, parmezan, pestki słonecznika.
PRZYGOTOWANIE:
Podsmażamy cebulę z 1 ząbkiem czosnku – zalewamy pomidorami z puszki, koncentratem, dodajemy pieczoną paprykę, podlewamy bulionem, gotujemy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy chili, cukrem, pieprzem i solą – wykańczamy śmietaną; zestawiamy i dodajemy pesto. Świeży lubczyk miksujemy z ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem i prażonym słonecznikiem – doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby świeży lubczyk możemy zastąpić suszonym i natką pietruszki. Zupę podajemy z makaronem ryżowym albo grandine, udekorowaną kleksem śmietany i świeżym listkiem pietruszki. Gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, po prostu przepyszna!