Co warto jeść wiosną?

Wiosna to czas rewolucji, również tej na talerzu! To okres, w którym odzyskujemy energię po zimie. Sprzyjają temu coraz dłuższe dni i słoneczna aura, lecz najlepszym, co możemy zrobić to na nowo rozplanować swój jadłospis, dostosowując go do panującej pory roku. Jak to zrobić? Przeczytajcie nasz artykuł!

  Wiosną organizm może być osłabiony po mniej urozmaiconej diecie zimowej. W chłodne dni rzadziej przebywaliśmy na świeżym powietrzu, co mogło wpływać na naszą odporność. Czas więc przedstawić się na dietę wiosenną – pełną świeżych warzyw i owoców. Wybierajcie to, co najlepsze dla Waszego zdrowia. O tej porze roku trzeba szczególnie zadbać o zachowanie właściwych proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Warto unikać cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych. Na wiosnę dobrze jest ograniczyć sól, spożywać większą ilość błonnika, a także starać się jeść więcej produktów na surowo.

Sporządziliśmy również listę produktów, o których warto pamiętać komponując posiłki w sezonie wiosennym:

-Rzodkiewka – mało kto wie, że dzięki spożywaniu rzodkiewki zapobiegamy wypadaniu włosów i pojawianiu się zmarszczek.

-Szczypiorek – doskonale wpływa na przemianę materii, jest źródłem mikroelementów, witamin i karotenu, ponadto ma działanie bakteriobójcze.

-Sałata – zawiera błonnik wspomagający odchudzanie. Działa oczyszczająco i odświeżająco na organizm.

-Zielona pietruszka – jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, kwasu proteinowego i minerałów. Zwalcza nieprzyjemny zapach z ust.

-Warzywa strączkowe – źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii, jednocześnie dostarczając cennych witamin i minerałów. Fasolka, bób, czy groszek, sprawdzą się idealnie jako składniki wiosennych zup i zapiekanek.

-Kapusta – zawiera duże ilości składników mineralnych: fosfor, potas, sód, siarka, wapń oraz mangan i witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B.

-Burak – przypadku młodych roślin jadalny jest zarówno korzeń, jak i liście. Korzenie buraków idealnie nadają się do przygotowania różnego rodzaju przetworów, sałatek i marynat oraz zup i soków.

-Ziemniak – zawiera duże ilości witaminy. C, a także z grupy B, PP, K i a także potas, fosfor, magnez, sód, żelazo i wapń. Poza tym ziemniaki zawierają dużo błonnika, ułatwiającego pracę układu pokarmowego oraz białka.

-Kalafior – zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne.

-Botwina – zawiera błonnik, białko, węglowodany (w tym cukry)a także witaminę C, kwas foliowy i mikroelementy: mangan, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk.

-Kalarepa – wczesne delikatniejsze kalarepki, bardziej nadają się do jedzenia na surowo, natomiast starsze i twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można ją zatem gotować, faszerować, zapiekać i dusić. Świetnie nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek.

-Ogórek – zawiera dużo witaminy K i mikroelementy, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Działa oczyszczająco na organizm.

-Ananas – najlepiej spożywać świeże ananasy, to źródło witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B, wapnia, żelaza.

-Truskawki – najlepiej smakują w sezonie jedzone na surowo jako desery, dodatek do ciast lub produktów mlecznych.

-Rabarbar – walory smakowe rabarbaru wynikają przede wszystkim z kwaskowatego smaku. Zawiera on m.in. kwasy organiczne ( jabłkowy, szczawiowy, octowy i cytrynowy), witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, wapń.

-Kiełki – przez niektórych określane jako najzdrowsza forma warzywa. Zawierają wiele witamin i cennych mikro oraz makroelementów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *