Czy warto jeść zupy?

Pomidorowa, ogórkowa, rosół – Polacy nie wyobrażają sobie bez nich życia! Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu roku zjada nawet 100 litrów zup, a prawie połowa Polaków zaczyna od nich obiad. A Ty, jadasz zupy? Jeśli zapominasz o ich włączeniu do jadłospisu, przeczytaj kilka powodów, dla których warto!

  1. Podstawą zup i chłodników są warzywa, które są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu i stanowią bogate źródło błonnika. To idealny posiłek dla osób dbających o linię i próbujących schudnąć.
  2. Wzbogacenie codziennego menu o porcję zupy daje szansę na dostarczenie organizmowi większej dawki witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Lepsza kondycja i samopoczucie w pakiecie!
  3. Zupy to doskonały i naturalny sposób na uniknięcie sezonowych infekcji! Talerz gorącej zupy rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy!
  4. Przygotowanie pożywnej zupy jest niezwykle proste, a przy tym tanie! Korzystajmy z ulubionych polskich warzyw, produktów sezonowych, ale również tego, co pozostało w naszej lodówce!
  5. Zupy nawadniają! Jeśli miewacie problem z regularnym sięganiem po wodę, zupy mogą stanowić smaczne wybawienie od tego problemu! Pamiętajmy, że tylko odpowiednio nawodniony organizm jest w stanie poradzić sobie z prawidłowym metabolizmem, regularnym usuwaniem toksyn, regulowaniem ciśnienia. Odpowiednia ilość wody to także gwarancja dobrej pracy mózgu.
  6. Zupy można przygotowywać dzień wcześniej, a nawet zamrozić. Nie musimy obawiać się przy tym, o ich utratę smaku, czy wartości odżywczych. To doskonały sposób na smaczny i ciepły posiłek dla zapracowanych!
Mamy nadzieję, że i Wy zdecydujecie się na regularne włączenie zdrowych i smacznych zup do swojego jadłospisu! Zapraszamy Was do Restauracji Olimp!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *