WARZYWA SĄ ZDROWE! #DYNIA

Już rzut oka na dynię może poprawić samopoczucie, bo pomarańczowa barwa nas ożywia, stymuluje, stopniowo pobudza do działania, uwalnia zablokowane procesy, dodaje otuchy. Swoje dobroczynne właściwości dynia zawdzięcza bogactwu witamin (z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C) i minerałów (sody, potasu, magnezu, wapnia, żelaza). Dynia jest jednym z niewielu nam znanych źródeł witaminy T (B11), która pomaga zwalczać zaburzenia krzepnięcia krwi i pewne rodzaje niedokrwistości, przez wytwarzanie i wspomaganie krzepnięcia płytek krwi. Beta-karoten obecny w dyni wspomaga układ odpornościowy i obniża ryzyko choroby wieńcowej. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *