WARZYWNA ZAPIEKANKA ENCHILADA

Pyszna warzywna zapiekanka, z dodatkiem sosu enchilada, który możecie przyrządzić według sprawdzonego przepisu. Parę meksykańskich elementów i voilà… pomysł na jesienny obiad gotowy!

SKŁADNIKI:

  • 3 zielone papryczki chili (pokrojone w paski),
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w kostkę),
  • różyczki z jednej, mniejszej główki kalafiora lub jeden podzielony na części brokuł,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 biała cebula – piórka,
  • 1 szklanka kukurydzy,
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia,
  • 10 tortilli kukurydzianych (przekrojonych na pół),
  • 2 szklanki tartego sera żółtego,
  • 2 szklanki salsy enchilada, śmietana,
  • 2 garści liści szpinaku,
Przyprawy: 1,5 łyżeczki mielonego kminku, 2 ząbki czosnku (rozgniecionego przez praskę), sól i pieprz do smaku, pół szklanki świeżej kolendry (drobno posiekanej), drobno posiekana zielona cebulka

PRZYGOTOWANIE:

Umyte, obrane i pokrojone warzywa rozkładamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem odrobiny oleju. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika, wcześniej posypując kminkiem, czosnkiem, pieprzem, solą i skrapiając wierzch olejem. Pieczemy przez 40-50 minut, od czasu do czasu lekko mieszając. Wyciągamy z piekarnika, gdy lekko zaczną brązowieć.

Salsę łączymy z drobno posiekaną kolendrą, wylewamy część na dno naczynia, które służy do zapiekania. Na salsie rozkładamy kawałki tortilli, tak by szczelnie ją pokryły. Nakładamy następnie część warzyw, szpinak i część sera. Taką przekładankę powtarzamy 3-4 razy (w zależności od ilości składników i wysokości naczynia). Wierzch nakrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika, na 20 minut, do temperatury 180°C. Ściągamy folię i podpiekamy do momentu, aż ser się zarumieni.

Podajemy z kleksem śmietany i siekaną, zieloną cebulką, solo lub z dodatkiem ulubionej salsy.

MOTOPRESS_57f64c0ea6f49

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *