WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM, CEBULĄ I ŻURAWINĄ

Wątróbka nie musi być nudna, ani kojarzyć się z koszmarem z dzieciństwa serwowanym jako antidotum na anemię. Podawana z jabłkiem, majerankiem i żurawiną – nie ma sobie równych! Będzie smakowała świetnie podana ze świeżym pieczywem, gotowanymi ziemniakami czy z kaszą gryczaną.

SKŁADNIKI:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka żurawiny,
  • 50 g masła,
  • majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Następnie  zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, krótko podsmażamy i dodajemy jabłka pokrojone w ósemki  oraz żurawinę.

Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie – możemy podlać odrobiną białego wina lub soku jabłkowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *