Wegański kapuśniak z boczniakami

Pyszny, zdrowy i sycący – oto nasz dzisiejszy bohater, czyli wegański kapuśniak z boczniakami. Ta pełna smaku i wartości odżywczych zupa, to propozycja dla osób rozsmakowanych w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz nie jedzących mięsa. Wegański kapuśniak z boczniakami jest świetną opcją na spotkanie z przyjaciółmi – zwłaszcza, gdy będą wśród nich weganie. Poniżej przedstawiamy przepis – zaskoczcie nim swoich znajomych.

Boczniaki to grzyby wyjątkowe, bo w przeciwieństwie do swoich leśnych braci pełne są wartości odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości przyswajalnego białka, są idealnym zamiennikiem mięsa. Wartościowe alternatywy są bardzo ważne, bo weganizm i wegetarianizm coraz bardziej zyskują na popularności. Cieszymy się, że zdrowe potrawy zaczynają dominować na stołach, a zwłaszcza jeśli dzieję się to w naszej tradycyjnej kuchni polskiej! Najważniejsze jednak, żeby było smacznie – a kapuśniakowi z boczniakami smaku odmówić nie można!

  Przepis na wegański kapuśniak z boczniakami

Składniki:

    • 2l wody
    • 0,5 kg ulubionej włoszczyzny
    • 200g boczniaków
    • 200g kapusty białej
    • 70g pomidorów
    • 60g włoszczyzny pokrojonej w paski
    • 60g selera naciowego
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • jałowiec
    • majeranek
    • sól
    • pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE: Gotujemy bulion warzywny według ulubionego przepisu. Boczniaki, białą kapustę i seler kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra. Włoszczyznę podsmażamy na oleju, dodajemy kolejno seler naciowy i cebulę. Podsmażamy i dodajemy kapustę. Dusimy wszystko razem przez kilka minut. W tym czasie na osobnej patelni na mocnym ogniu podsmażamy boczniaki z pomidorami i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem i wodą i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy i starty czosnek. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, do miękkości wszystkich składników.

Pro tip: Pamiętajcie, że grzyby smażymy szybko i krótko – na mocnym ogniu!

?  

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *