Wegetariańskie burrito

Kuchnia meksykańska tym razem w nietypowym wydaniu, bo… wegetariańskim! Mnóstwo warzyw z pikantną salsą w pszennej tortilli na pewno podbiją wasze kubki smakowe.

Składniki (6-8 porcji):

  • papryka (3 sztuki),
  • cukinia (2 sztuki),
  • pieczarki (10 sztuk),
  • cebula (3 sztuki),
  • czosnek (5 ząbków),
  • bukiet warzyw: brokuł, kalafior, marchewka (0,5 kg),
  • kukurydza (mała puszka),
  • czerwona fasola (mała puszka),
  • ser żółty (0,5 kg),
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, chili, kolendra, kmin rzymski (do smaku).

Składniki na salsę:

  • papryka (3 sztuki),
  • papryczka jalapeño (2 sztuki, zależy od gustu),
  • cebula (3 sztuki),
  • pomidory z puszki (1 opakowanie),
  • limonka (1 sztuka),
  • cukier (100 g),
  • czosnek granulowany, kolendra mielona, bazylia, sól, pieprz, chili (do smaku),
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki),
  • woda (2 szklanki).

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy wraz z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm) paprykę i cukinię, następnie wrzucamy ugotowany wcześniej bukiet warzyw i całość doprawiamy do smaku. Po kilku minutach do warzyw dolewamy ok. 300 ml salsy i gotujemy przez chwilę.

Przygotowanie salsy: Paprykę, papryczkę jalapeño i cebulę kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po zeszkleniu się warzyw dodajemy pokrojony czosnek i rozdrobnione pomidory z puszki. Dolewamy 2 szklanki wody, wsypujemy cukier i całość doprawiamy ziołami. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zagęszczamy mąką (salsa konsystencją powinna przypominać rzadki ketchup). Kwaśność salsy regulujemy sokiem z limonki.

Farsz wkładamy do tortilli, posypujemy serem i zawijamy (tak jak krokiety lub naleśniki). Zawinięte tortille układamy jedna koło drugiej na blasze do pieczenia, polewamy salsą i posypujemy z wierzchu serem. Danie zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu gotowych tortilli, posypujemy je świeżą kolendrą.

Porada:

Aby uzyskać mocniejszy czerwony kolor i głębszy smak salsy, można dodać do niej łyżkę koncentratu pomidorowego.

Na naszym blogu dostępne są również przepisy na burrito z farszem mięsnym oraz burrito śniadaniowe. Świeże, oryginalne burrito dostaniecie również w lokalach Restauracji Compañeros. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *