Składniki:
- 200 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 – 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Na koniec przygotować lukier. Cukier puder wraz z wodą lub likierem umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli zbyt rzadki).
Pascha Wielkanocna
Składniki:
- 2 litry mleka
- 1 laska wanilii
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Bakalie namoczyć, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Ser powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do miski wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 – 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Mazurek z daktylami
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Składniki na masę daktylową:
- 1,5 szklanki suszonych daktyli
- 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Wszystkie składniki masy daktylowej umieścić w garnuszku i gotować pod przykryciem 5 minut, aż owoce mocno zmiękną. Zmiksować blenderem. Przestudzony mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, dowolnie ozdobić.