Wielkanocne wypieki

Wielkanoc bez zapachu i smaku świątecznych wypieków? Trudno to sobie wyobrazić! Są wypieki, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Ich przygotowanie nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Opracowaliśmy dla Was trzy propozycje, dzięki którym smak Wielkanocy będzie kompletny.

Babka migdałowa

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Na koniec przygotować lukier. Cukier puder wraz z wodą lub likierem umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli zbyt rzadki).

Pascha Wielkanocna

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Bakalie

PRZYGOTOWANIE: Bakalie namoczyć, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Ser powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do miski wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 – 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Mazurek z daktylami

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na masę daktylową:

  • 1,5 szklanki suszonych daktyli
  • 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Wszystkie składniki masy daktylowej umieścić w garnuszku i gotować pod przykryciem 5 minut, aż owoce mocno zmiękną. Zmiksować blenderem. Przestudzony mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, dowolnie ozdobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *