Wiosenne sałatki pełne smaku!

Dziś zachęcamy Was do jedzenia sałatek. Sprawdźcie nasze przepisy i spróbujcie ich w domu! Wspólnie z marką Fit&Easy przygotowaliśmy dla Was kompozycje, które pokochacie!

Wiosenna sałatka śniadaniowa

Dla osób aktywnych na śniadanie polecamy prostą wiosenną kompozycję – świeża sałata z jajkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Świetnie zastępuje klasyczną jajecznicę czy jajko sadzone, które wielu z nas bardzo często wpisuje w swoje śniadaniowe menu. Podpowiedź dla zabieganych: jajka można ugotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić cennego czasu.

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • 4 jajka
  • 4 duże jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 rzodkiewek
  • 10 czarnych oliwek
  • 8 łyżek oliwy z oliwek​
  • 1 pęczek szczypiorkuu
  • ½ cytryny
  • Przyprawy do smaku – sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotuj na twardo z odrobiną soli, by łatwo odchodziły od skorupki. Obierz jajka, poczekaj aż przestygną, przekrój na połówki lub ćwiartki. Rzodkiewki i pomidorki umyj, a następnie przekrój na pół. Sałatę wysyp do salaterki, dodaj warzywa oraz umyty i posiekany szczypiorek. Całość polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek zmieszanej z sokiem z cytryny i dodatkiem przypraw. Na koniec dodaj oliwki.

Wiosenna sałatka z truskawkami

Ciekawa kompozycja dla miłośników truskawek, szczególnie w bardziej wykwintnym połączeniu.

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy ACTIVE
  • 1 kula sera mozzarella (lub sera z niebieską pleśnią)
  • 1 czerwona cebula
  • 15 dag szynki parmeńskiej
  • dwie garście pistacji (lub orzechów włoskich albo laskowych)
  • 10 truskawek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (utrzeć)
  • ½ łyżki miodu, szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE: Wyłożyć mieszankę sałat na duży talerz. Cebulę pokroić w drobniutkie piórka i rozsypać na sałatę. Mozzarellę i szynkę pokroić w cienkie paski i wyłożyć jako kolejne warstwy. Polać sosem. Posypać uprażonymi pistacjami i truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.

Sałatka z wędzonym twarogiem i pomidorkami

Propozycja dla miłośników przełamywania tradycyjnych smaków. Wędzony twaróg nadaje sałatce wyrazistego smaku, a jest ciekawą alternatywą dla klasycznego twarogu, który wiosną często jadamy z rzodkiewką i szczypiorem.

Składniki:

  • opakowanie sałat Active Mini Duopack Fit&Easy
  • 150 g wędzonego twarogu
  • 12-15 pomidorków koktajlowych
  • 20 g pestek dyni
  • 12-15 rzodkiewek (opcjonalnie)

Sos:

  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cytryny
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę wykładamy na talerz. Pomidorki i rzodkiewki myjemy, kroimy na połówki układamy na sałacie. Twaróg rozdrabniamy, posypujemy nim sałatę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, lekko studzimy, posypujemy sałatę. Składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce i polewamy sałatę.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *