Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 4 jajka
- 4 duże jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 rzodkiewek
- 10 czarnych oliwek
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 pęczek szczypiorkuu
- ½ cytryny
- Przyprawy do smaku – sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotuj na twardo z odrobiną soli, by łatwo odchodziły od skorupki. Obierz jajka, poczekaj aż przestygną, przekrój na połówki lub ćwiartki. Rzodkiewki i pomidorki umyj, a następnie przekrój na pół. Sałatę wysyp do salaterki, dodaj warzywa oraz umyty i posiekany szczypiorek. Całość polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek zmieszanej z sokiem z cytryny i dodatkiem przypraw. Na koniec dodaj oliwki.
Wiosenna sałatka z truskawkami
Ciekawa kompozycja dla miłośników truskawek, szczególnie w bardziej wykwintnym połączeniu.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy ACTIVE
- 1 kula sera mozzarella (lub sera z niebieską pleśnią)
- 1 czerwona cebula
- 15 dag szynki parmeńskiej
- dwie garście pistacji (lub orzechów włoskich albo laskowych)
- 10 truskawek
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (utrzeć)
- ½ łyżki miodu, szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Wyłożyć mieszankę sałat na duży talerz. Cebulę pokroić w drobniutkie piórka i rozsypać na sałatę. Mozzarellę i szynkę pokroić w cienkie paski i wyłożyć jako kolejne warstwy. Polać sosem. Posypać uprażonymi pistacjami i truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.
Sałatka z wędzonym twarogiem i pomidorkami
Propozycja dla miłośników przełamywania tradycyjnych smaków. Wędzony twaróg nadaje sałatce wyrazistego smaku, a jest ciekawą alternatywą dla klasycznego twarogu, który wiosną często jadamy z rzodkiewką i szczypiorem.
Składniki:
- opakowanie sałat Active Mini Duopack Fit&Easy
- 150 g wędzonego twarogu
- 12-15 pomidorków koktajlowych
- 20 g pestek dyni
- 12-15 rzodkiewek (opcjonalnie)
Sos:
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cytryny
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę wykładamy na talerz. Pomidorki i rzodkiewki myjemy, kroimy na połówki układamy na sałacie. Twaróg rozdrabniamy, posypujemy nim sałatę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, lekko studzimy, posypujemy sałatę. Składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce i polewamy sałatę.
wygląda przepysznie