WŁOSKA ZUPA FASOLOWA Z MAKARONEM

W zimowy dzień nie ma nic lepszego niż talerz sycącej zupy. Jeśli jeszcze dorzucić do tego drobny fakt, że pochodzi ona z pięknej słonecznej Italii, to przyznajcie sami – od razu robi się cieplej. Zdania były podzielone, a więc obiecujemy zdradzić Wam przepis na obie zupy – dziś włoska zupa fasolowa z makaronem. Smacznego!

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

  • 1 szklanka suchej białej fasoli typu „Jaś”,
  • sól,
  • 30 dag wędzonki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 1/2 l gorącej wody,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 szklanka drobnego makaronu,
  • pieprz,
  • cukier,
  • suszona lub świeża bazylia,
  • tarty parmezan.

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę zalewamy na noc zimną wodą, rano obgotowujemy w tej samej wodzie i solimy dopiero pod koniec gotowania, a następnie odcedzamy. Wędzonkę kroimy w paski i obsmażamy na głębokiej patelni z dodatkiem łyżki oleju. 

Przygotowanie:

90 minut

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Zalewamy gorącym bulionem i wodą, gdy całość zacznie wrzeć, dorzucamy fasolę, przykrywamy i gotujemy  przez 1 godzinę. Dodajemy pomidory i makaron i podgotowujemy całość około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy w głębokich miseczkach,  każdą porcję dekorując odrobiną bazylii i łyżką tartego parmezanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *