W zimowy dzień nie ma nic lepszego niż talerz sycącej zupy. Jeśli jeszcze dorzucić do tego drobny fakt, że pochodzi ona z pięknej słonecznej Italii, to przyznajcie sami – od razu robi się cieplej. Zdania były podzielone, a więc obiecujemy zdradzić Wam przepis na obie zupy – dziś włoska zupa fasolowa z makaronem. Smacznego!
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
- 1 szklanka suchej białej fasoli typu „Jaś”,
- sól,
- 30 dag wędzonki,
- 1 łyżka oleju,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 1/2 l gorącej wody,
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 1 szklanka drobnego makaronu,
- pieprz,
- cukier,
- suszona lub świeża bazylia,
- tarty parmezan.
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę zalewamy na noc zimną wodą, rano obgotowujemy w tej samej wodzie i solimy dopiero pod koniec gotowania, a następnie odcedzamy. Wędzonkę kroimy w paski i obsmażamy na głębokiej patelni z dodatkiem łyżki oleju.
Przygotowanie:
90 minut
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Zalewamy gorącym bulionem i wodą, gdy całość zacznie wrzeć, dorzucamy fasolę, przykrywamy i gotujemy przez 1 godzinę. Dodajemy pomidory i makaron i podgotowujemy całość około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy w głębokich miseczkach, każdą porcję dekorując odrobiną bazylii i łyżką tartego parmezanu.