Wzmacniaj swoją odporność przez właściwą dietę!

Nadchodzące wraz z jesienią niskie temperatury sprzyjają infekcjom, na które organizm w tym okresie jest szczególnie podatny. Dzięki właściwej diecie możemy uchronić się przed chorobami. Rozgrzewające dania mają podwójne zadanie: dostarczyć energii i wzmocnić odporność.

Zawarte w produktach spożywczych składniki wzmacniają układ odpornościowy, by skutecznie bronił organizm przed atakiem chorobotwórczych wirusów i bakterii. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, nie wolno go lekceważyć, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Poranny posiłek dostarcza porcji energii niezbędnej do aktywnego rozpoczęcia dnia. W tym czasie w menu nie może zabraknąć witamin A, B6 i C, które są odpowiedzialne za ochronę przed infekcjami.

W naszym krótkim poradniku przedstawiamy listę produktów, które dla dobrego samopoczucia i zdrowia warto spożywać w najbliższych miesiącach.

  1. Spośród warzyw i owoców wybieraj te, które pomogą Ci przejść przez zimny okres roku w dobrym zdrowiu. Na szczególną uwagę zasługują: dynia, cebula, gruszka, imbir, szpinak, żurawina oraz marchew.
  1. Kiszonki – to naturalny sposób konserwacji żywności i wytwarzania witaminy C. Cukier prosty rozkłada się na kwas mlekowy, który umożliwia mnożenie przyjaznych bakterii jelitowych i chroni jelita przed bakteriami gnilnymi.
  1. Produkty mleczne np. kefir, jogurt, maślanka – wytwarzają fermentowane korzystne bakterie mlekowe, chroniące mikroflorę jelit przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami
  1. Ryby morskie np. sardynki, łosoś, makrele, śledzie i tuńczyk oraz orzechy, olej lniany i rzepakowy – nie tylko chronią organizm przed infekcjami, ale również wzmacniają komórki odpornościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3
  1. 5. Produkty bogate w cynk – czerwone mięso, rośliny strączkowe, orzechy, szpinak i produkty pełnoziarniste. Są barierą dla wolnych rodników i sprzyjają mnożeniu odpornościowych limfocytów T.
  1. 6. Selen i żelazo – zawarte przede wszystkim w podrobach, rybach, produktach zbożowych i roślinach strączkowych. Selen pobudza pracę limfocytów T, a niedobór żelaza wpływa bezpośrednio na niedokrwistość, która obniża odporność.
  Odwiedźcie Restauracje Olimp i zadbajcie o swoje zdrowie jedząc zawsze świeże produkty sezonowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *