ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI, POD PLASTERKAMI ZIEMNIAKÓW

Różowy łosoś, intensywnie zielone brokuły i złociste ziemniaki – trio idealne! Sycąca porcja doskonałego smaku w wersji na ciepło. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią ziemniaczane zapiekanki.

SKŁADNIKI:

  • 80 dag filetu z łososia,
  • 600 ml mleka,
  • 80 dag ziemniaków,
  • 4 dag masła,
  • 20 dag porów (jasnozielone części),
  • 4 dag mąki pszennej,
  • 20 dag brokułów,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 – 3 łyżki roztopionego masła,
  • sos sojowy Kikkoman.

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy mleko i sos sojowy, wkładamy oczyszczonego łososia. Zagotowujemy, przewracamy na drugą stronę i zaraz odstawiamy z ognia. Rybę wyjmujemy z mleka, kładziemy na talerzyku i kroimy na mniejsze kawałki. Wywar mleczno-sojowy zostawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 210°C.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka z chłodną wodą, doprawiamy solą i zagotowujemy. Gotujemy przez około 3-4 minuty, następnie odcedzamy na sicie.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone na plasterki pory i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 3-4 minuty. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy mleko (stopniowo, po pół szklanki), delikatnie mieszając. Gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu, przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub wody, gdyby sos stał się zbyt gęsty.

Dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Zawartość patelni doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy, po minucie gotowania odstawiamy z ognia.

Dużą, żaroodporną formę smarujemy kawałkiem masła, na dnie rozkładamy łososia, wykładamy zawartość patelni. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem lub oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawiamy funkcję grilla i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione (jeśli piekarnik nie ma grilla, zwiększamy temperaturę do maksimum i zapiekamy do zrumienienia). Zdrowa porcja ryby z sycącymi złocistymi ziemniakami to duet doskonały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *