Zdrowe desery. To możliwe!

Czy zdrowe desery w ogóle istnieją? Tak! Dzięki naszym przepisom będziecie mogli pozwolić sobie na przyjemność bez wyrzutów sumienia. Nie musicie poświęcać wiele czasu na ich przygotowanie. Spróbujcie!

Crème brûlée z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 300 ml ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1,5 filiżanki)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę jaglaną wraz ze wszystkimi składnikami blendujemy na gładką masę. Małe porcje umieszczamy w naczynkach żaroodpornych (z podanych proporcji powinny wyjść 4 desery). Wierzch posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wkładamy deser do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z włączoną funkcją górnego palnika na ok. 10 min. Gdy deser będzie gotowy, na górze powinna utworzyć się charakterystyczna złota skorupka.

Deser cytrynowy

Składniki:

  • 220 g jogurtu greckiego
  • 110 g kremowego/śmietankowego twarogu
  • 1 duża cytryna
  • 1,5 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
  • 15 sztuk migdałów lub innych ulubionych orzechów
  • 8 dużych daktyli bez pestek
  • 80 g borówek lub innych ulubionych owoców

PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy startą skórkę z całej cytryny, jogurt, twaróg, cukier kokosowy oraz sok z całej cytryny. W międzyczasie w gorącej wodzie namaczamy daktyle (wody dodajemy tylko tyle, by przykryła daktyle). Gdy daktyle będą miękkie, miksujemy je wraz z wodą. W ten sposób otrzymamy pyszny syrop. Migdały podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki. Rozkładamy cały deser do pojemniczków: najpierw masa jogurtowa, potem syrop z daktyli, a następnie posiekane orzechy. Dekorujemy borówkami lub innymi owocami. Deser można jeść od razu po przygotowaniu, ale nadaje się również do przechowywania w lodówce nawet do kilku dni.

Krem kakaowy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g suszonych śliwek (wcześniej namoczonych)
  • 1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru/li>
  • ok. 100 ml mleka kokosowego (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji)

PRZYGOTOWANIE: Wykonanie tego deseru jest dziecinnie proste! Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania jednolitego, kremowego deseru. Tak powstałym kremem możemy delektować się od razu lub przełożyć do zamykanego kubka i zabrać ze sobą do pracy. Jest znakomity i bardzo zdrowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *