Składniki:
- 300 ml ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1,5 filiżanki)
- łyżeczka oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowaną kaszę jaglaną wraz ze wszystkimi składnikami blendujemy na gładką masę. Małe porcje umieszczamy w naczynkach żaroodpornych (z podanych proporcji powinny wyjść 4 desery). Wierzch posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wkładamy deser do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z włączoną funkcją górnego palnika na ok. 10 min. Gdy deser będzie gotowy, na górze powinna utworzyć się charakterystyczna złota skorupka.
Deser cytrynowy
Składniki:
- 220 g jogurtu greckiego
- 110 g kremowego/śmietankowego twarogu
- 1 duża cytryna
- 1,5 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
- 15 sztuk migdałów lub innych ulubionych orzechów
- 8 dużych daktyli bez pestek
- 80 g borówek lub innych ulubionych owoców
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy startą skórkę z całej cytryny, jogurt, twaróg, cukier kokosowy oraz sok z całej cytryny. W międzyczasie w gorącej wodzie namaczamy daktyle (wody dodajemy tylko tyle, by przykryła daktyle). Gdy daktyle będą miękkie, miksujemy je wraz z wodą. W ten sposób otrzymamy pyszny syrop. Migdały podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki. Rozkładamy cały deser do pojemniczków: najpierw masa jogurtowa, potem syrop z daktyli, a następnie posiekane orzechy. Dekorujemy borówkami lub innymi owocami. Deser można jeść od razu po przygotowaniu, ale nadaje się również do przechowywania w lodówce nawet do kilku dni.
Krem kakaowy
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- ½ dojrzałego awokado
- 1 łyżka kakao
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g suszonych śliwek (wcześniej namoczonych)
- 1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru/li>
- ok. 100 ml mleka kokosowego (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji)
PRZYGOTOWANIE:
Wykonanie tego deseru jest dziecinnie proste! Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania jednolitego, kremowego deseru. Tak powstałym kremem możemy delektować się od razu lub przełożyć do zamykanego kubka i zabrać ze sobą do pracy. Jest znakomity i bardzo zdrowy!