Dzięki obecności restauracji Olimp w Centrach Biurowych, macie codzienny dostęp do zdrowych, wartościowych posiłków. Jednak nawet najbardziej zbilansowany lunch nie zapobiegnie pojawieniu się uczucia głodu w porze drugiego śniadania. Przygotowaliśmy dla Was listę wartościowych przekąsek i przegryzek pomiędzy głównymi posiłkami.
1. Surowe, świeże warzywa. Mogą to być np. ogórki, marchew, papryka, fenkuł, rzepa – pokrojone w słupki; pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, kiełki, sałata. Warzywa uśmierzają głód na długo, nie obciążają pracy żołądka. 2. Jogurt z wartościowymi dodatkami. Upewnij się tylko, że wybierasz jogurt bez cukru i bez dodatków w postaci dżemu. Naturalny jogurt wzbogać dodatkami – świeżymi owocami, orzechami, miodem, odrobiną wody pomarańczowej czy różanej. 3. Frytki warzywne. Przygotowanie jest niezwykle proste! Składniki: 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego tymianek odrobina soli Sposób przygotowania: Warzywa pokroić w słupki, wymieszać z olejem i przyprawami, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 200°C ok. 30-40 minut. 4. Krakersy pełne nasion. Krakersy ze słonecznika, sezamu i nasion chia dostarczają zdrowego tłuszczu i świetnie smakują. Stanowią doskonały zamiennik dla krakersów dostępnych w sklepie – słonych i pozbawionych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 ząbki czosnku, szczypta soli 1 szklanka wody, przyprawy, np. kminek Sposób przygotowania: Zmiksować wodę, czosnek i przyprawy. Dodać do nich pozostałe składniki. Poczekać kilka minut, aż nasiona chia spęcznieją i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę przykrytą papierem do pieczenia, rozsmarować równo na wysokość ok. 5 mm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 20 minut. Wyjąć blachę, pokroić placek na kawałki i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić, przechowywać w zamkniętym pojemniku. 5. Tortille z sałaty. Takie tortille można przygotować z dowolnym ulubionym farszem, np. z kurczakiem, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorem. Zamiast kupionego w sklepie placka do tortilli o podejrzanie długim terminie ważności warto użyć liści sałaty lodowej, w które zawija się farsz. 6. Pralinki daktylowe. To zdrowa alternatywa dla sklepowych ciastek. Doskonale pasują do przedpołudniowej kawy, po którą chętnie sięgamy w pracy. Składniki: 100 g daktyli namoczonych 100 g orzechów laskowych 5 łyżek masła orzechowego Sposób przygotowania: Orzechy zmielić na mąkę. Dodać daktyle i masło orzechowe. Zblendować. Ręcznie uformować kulki i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. Podzielcie się z nami swoimi pomysłami na wartościowe przekąski!