Początek szkoły to nowe wyzwania, nie tylko dla dzieci, lecz także dla rodziców. Co zapakować do pudełka na drugie śniadanie? Sprawdźcie nasze pomysły na przekąski, które można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dostarczą energii między matematyką a biologią i pomogą nawiązać nowe znajomości – nikt nie oprze się domowym przysmakom 😉 Smacznego!
Roladki z naleśników z czekoladowym musem z awokadoSkładniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml gazowanej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 2 banany
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 mango
- 1/2 szklanki najlepiej domowego mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE:
Mango obrać, pokroić na kawałki. Kaszę wymieszać z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Dodać połowę pokrojonego mango. Zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka/małego pudełka. Na wierzchu ułożyć pozostałe mango, posypać wiórkami kokosa.
Chlebek bananowy z orzechami
Składniki:
- 230 g mąki – najlepiej orkiszowej
- 100 g orzechów włoskich plus garść do włożenia do środka ciasta
- 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 120 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu