Zdrowe przekąski do szkoły

Początek szkoły to nowe wyzwania, nie tylko dla dzieci, lecz także dla rodziców. Co zapakować do pudełka na drugie śniadanie? Sprawdźcie nasze pomysły na przekąski, które można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dostarczą energii między matematyką a biologią i pomogą nawiązać nowe znajomości – nikt nie oprze się domowym przysmakom 😉 Smacznego!

  Roladki z naleśników z czekoladowym musem z awokado

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml gazowanej wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 banany

PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Jajka rozbełtać i zmiksować z mlekiem i wodą. Dosypać stopniowo mąkę i ponownie całość zmiksować. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć i na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć kolejno naleśniki. Awokado i banana obrać, pokroić na kawałki. Dodać miód i kakao, zmiksować na gładki krem. Na gotowych naleśnikach rozsmarować nadzienie, a potem zwinąć w rulon. Rulon pokroić ostrym nożem na grubsze plastry. Takie kawałki zapakować do pudełka.

Pudding z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • 1 mango
  • 1/2 szklanki najlepiej domowego mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE: Mango obrać, pokroić na kawałki. Kaszę wymieszać z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Dodać połowę pokrojonego mango. Zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka/małego pudełka. Na wierzchu ułożyć pozostałe mango, posypać wiórkami kokosa.

Chlebek bananowy z orzechami

Składniki:

  • 230 g mąki – najlepiej orkiszowej
  • 100 g orzechów włoskich plus garść do włożenia do środka ciasta
  • 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE: Orzechy rozdrobnić na puch. Mąkę, orzechy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon przesypać do miski i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z roztopionym, ale przestudzonym masłem. Banany rozdrobnić widelcem lub blenderem razem z syropem klonowym. Następnie połączyć i wymieszać zawartość obu misek. Dodać rozdrobnione banany i posiekaną garść orzechów. Wymieszać. Ciasto przelać do formy, piec 40 minut w 175 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *