Ziemniak faszerowany gzikiem

Wielkopolska gwara gzikiem nazywa specjalnie przyprawiony ser twarogowy, którym faszeruje się pyry (czyli ziemniaki). Pyszne, a od teraz dostępne już nie tylko w Poznaniu!

Składniki (4 porcje):

  • ser twarogowy (400 g),
  • cebula (2 duże),
  • czosnek (2 ząbki),
  • szczypiorek (mały pęczek),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

 

Ziemniaki przygotowujemy zgodnie z przepisem znajdującym się TUTAJ. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę cebulę z czosnkiem. W misce rozgniatamy widelcem i ucieramy twaróg z przygotowaną cebulą i czosnkiem. Do farszu dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz, a następnie odstawiamy, by smaki się przegryzły. Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika, nadziewamy gzikiem i wkładamy z powrotem na 10 – 15 minut. Potem już można zasiadać do stołu i delektować się smakiem tego prostego i pożywnego dania. Przepis pochodzi z XIX wieku – historia może być smakowita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *