Wielkopolska gwara gzikiem nazywa specjalnie przyprawiony ser twarogowy, którym faszeruje się pyry (czyli ziemniaki). Pyszne, a od teraz dostępne już nie tylko w Poznaniu!
Składniki (4 porcje):
- ser twarogowy (400 g),
- cebula (2 duże),
- czosnek (2 ząbki),
- szczypiorek (mały pęczek),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Ziemniaki przygotowujemy zgodnie z przepisem znajdującym się TUTAJ. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę cebulę z czosnkiem. W misce rozgniatamy widelcem i ucieramy twaróg z przygotowaną cebulą i czosnkiem. Do farszu dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz, a następnie odstawiamy, by smaki się przegryzły. Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika, nadziewamy gzikiem i wkładamy z powrotem na 10 – 15 minut. Potem już można zasiadać do stołu i delektować się smakiem tego prostego i pożywnego dania. Przepis pochodzi z XIX wieku – historia może być smakowita.