Ziemniak faszerowany po prowansalsku

Pola lawendy i zapierające dech w piersiach widoki? To Prowansja. Podróżować do niej można również kulinarnie, na przykład za sprawą tego dania.

Składniki (4 porcje):

  • ser twarogowy (200 g),
  • cebula (1 mała),
  • cukinia grillowana (1 sztuka),
  • papryka grillowana (1 sztuka),
  • kapary (1 łyżka),
  • pomidory suszone (5 sztuk),
  • czosnek (2 ząbki),
  • zioła, najlepiej świeże, ale mogą być też suszone: tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia(według uznania),
  • natka pietruszki (mały pęczek),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Najpierw na grillu lub patelni grillowej przypiekamy cukinię i paprykę. Papryka potrzebuje znacznie więcej czasu, więc najlepiej grillować ją oddzielnie. Po ostudzeniu warzywa kroimy na kawałki. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem. Suszone pomidory i kapary siekamy, a następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy zioła i zostawiamy na 20 minut, by ziołowy aromat przeniknął cały farsz. Uprzednio upieczone ziemniaki faszerujemy i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 – 15 minut. Po tym czasie, na talerzu mamy już kawałek Prowansji. Bon appétit!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *