Pola lawendy i zapierające dech w piersiach widoki? To Prowansja. Podróżować do niej można również kulinarnie, na przykład za sprawą tego dania.
Składniki (4 porcje):
- ser twarogowy (200 g),
- cebula (1 mała),
- cukinia grillowana (1 sztuka),
- papryka grillowana (1 sztuka),
- kapary (1 łyżka),
- pomidory suszone (5 sztuk),
- czosnek (2 ząbki),
- zioła, najlepiej świeże, ale mogą być też suszone: tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia(według uznania),
- natka pietruszki (mały pęczek),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Najpierw na grillu lub patelni grillowej przypiekamy cukinię i paprykę. Papryka potrzebuje znacznie więcej czasu, więc najlepiej grillować ją oddzielnie. Po ostudzeniu warzywa kroimy na kawałki. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem. Suszone pomidory i kapary siekamy, a następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy zioła i zostawiamy na 20 minut, by ziołowy aromat przeniknął cały farsz. Uprzednio upieczone ziemniaki faszerujemy i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 – 15 minut. Po tym czasie, na talerzu mamy już kawałek Prowansji. Bon appétit!
A czy kapary mają być takie ze słoika, czy surowe?
To mają być pąki kaparów ze słoika. Pozdrawiamy!