Ziemniak faszerowany Ratatouille

Ratatuj (Ratatouille), to jednogarnkowa potrawa warzywna pochodząca z Francji. Wprost idealnie nadaje się do faszerowania ziemniaków. Czy Francuzi to wiedzą?

Składniki (4 porcje):

  • cukinia (2 sztuki),
  • papryka (2 sztuki),
  • cebula (2 sztuki),
  • czosnek (2 ząbki),
  • pomidory (2 sztuki),
  • zioła prowansalskie: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano (według uznania),
  • parmezan lub grana padano (100 g),
  • mozzarella (do posypania i zapieczenia),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy warzywa. Umytą cukinię kroimy na plasterki, a paprykę na większe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Z pomidorów ściągamy skórkę i pozbawiamy pestek. Wszystkie warzywa dusimy razem na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy starty parmezan (lub grana padano) oraz zioła, wszystko mieszamy ze sobą. Uprzednio przygotowane i upieczone ziemniaki (przepis TUTAJ) faszerujemy warzywami i obficie posypujemy startą mozzarellą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego wypełnione farszem ziemniaki. Po 10 – 15 minutach powinny być gotowe. Od tego czasu, jak pokazują badania, po upływie następnego kwadransa po ziemniakach pozostaje tylko wspomnienie. Cudowne wspomnienie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *