Ratatuj (Ratatouille), to jednogarnkowa potrawa warzywna pochodząca z Francji. Wprost idealnie nadaje się do faszerowania ziemniaków. Czy Francuzi to wiedzą?
Składniki (4 porcje):
- cukinia (2 sztuki),
- papryka (2 sztuki),
- cebula (2 sztuki),
- czosnek (2 ząbki),
- pomidory (2 sztuki),
- zioła prowansalskie: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano (według uznania),
- parmezan lub grana padano (100 g),
- mozzarella (do posypania i zapieczenia),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy warzywa. Umytą cukinię kroimy na plasterki, a paprykę na większe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Z pomidorów ściągamy skórkę i pozbawiamy pestek. Wszystkie warzywa dusimy razem na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy starty parmezan (lub grana padano) oraz zioła, wszystko mieszamy ze sobą. Uprzednio przygotowane i upieczone ziemniaki (przepis TUTAJ) faszerujemy warzywami i obficie posypujemy startą mozzarellą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego wypełnione farszem ziemniaki. Po 10 – 15 minutach powinny być gotowe. Od tego czasu, jak pokazują badania, po upływie następnego kwadransa po ziemniakach pozostaje tylko wspomnienie. Cudowne wspomnienie…