Ziemniak faszerowany tuńczykiem

„Ziemia, ziemia!” to upragniony okrzyk wielu strudzonych żeglarzy. Ci głodni czekają raczej na inny: „Ziemniak, ziemniak!”. Najlepiej z tuńczykiem.

Składniki (4 porcje):

  • tuńczyk z puszki w sosie własnym (2 puszki),
  • pomidory (1 sztuka),
  • cebula (1 sztuka),
  • kukurydza (mała puszka),
  • ser feta (150 g),
  • oliwki zielone lub czarne (garść),
  • majonez (1 łyżka),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

 

Cebulę z czosnkiem podsmażamy. Tuńczyka przekładamy do miski, pomidory pozbawiamy nasion i skórki i kroimy w drobniuteńką kostkę. Podobnie siekamy oliwki. Do miski z tuńczykiem, pomidorami i cebulą dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, ser feta oraz oliwki. Przyprawiamy solą (pamiętajmy – feta jest słona) i pieprzem, dodajemy majonez. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Ziemniaki, przygotowane tak jak podajemy TUTAJ, nadziewamy dokładnie naszą masą tuńczykową. W rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku umieszczamy ziemniaki z farszem, i zapiekamy około 10 – 15 minut. Przed nami już tylko wielka uczta, przy której nikt nie zanuci „Morskich opowieści”, gdyż wszyscy zajęci będą pochłanianiem tego przepysznego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *