Ziemniak faszerowany

Z ogniska, czy z piekarnika? Nieważne – właśnie teraz smakują najlepiej. Jak przygotować ziemniaki do faszerowania? Oto prosty przepis bazowy.

Starajmy się wybrać bardzo duże ziemniaki o podobnej wielkości. Ziemniaki dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki pod strumieniem wody. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyte ziemniaki osuszamy, kładziemy dłuższym bokiem na stole i odcinamy od góry około 1/3. Następnie za pomocą łyżki drążymy ziemniaki, tak aby powstały miseczki. Ziemniaczane miseczki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę. Po godzinie powinny być gotowe do nadziewania. Czas zacząć eksperymentować z farszem. TUTAJ znajdziecie mnóstwo przepisów. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *