ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z POREM, SZYNKĄ I SEREM

Sposób na niepowtarzalny smak ziemniaka? Doskonałe nadzienie. Faszerowane i zapiekane ziemniaki podane z jogurtowo-śmietanowym kleksem, doskonale sprawdzą się jako przystawka na rodzinnym obiedzie lub ciepła, jesienna kolacja. 

SKŁADNIKI:

  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 por (biała i jasno zielona część),
  • 1 duży plaster szynki,
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 30%,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 8 dag sera Camembert,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • jogurt naturalny lub gęsta i kwaśna śmietana – do podania,
  • sos sojowy Kikkoman.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką, myjemy i osuszamy. Następnie pieczemy je w nagrzanym do200°C piekarniku, przez 30 minut. Upieczone ziemniaki studzimy i przekrawamy wzdłuż, na dwie połówki. Nożem wycinamy miąższ, pozostawiając  warstwę przy samej skórce. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 220°C. Na patelnię wykładamy masło i wlewamy oliwę z oliwek. Podgrzewamy, dodajemy pokrojonego na 1 cm kawałki pora, doprawiamy solą. Dusimy na małym ogniu przez około 8 minut, nie rumieniąc, ale cały czas mieszając. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki wycięty miąższ z ziemniaków i smażymy przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki szynkę, śmietankę, musztardę i sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy, a następnie lekko studzimy. Dodajemy natkę pietruszki, jajko i pokrojony na kawałki ser Camembert. Mieszamy z 2 łyżkami szczypiorku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nadzieniem wypełniamy wydrążone łupinki ziemniaków. Tak przygotowane, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie, a wierzch się zrumieni.

Posypujemy papryką w proszku, świeżo zmielonym pieprzem i resztą szczypiorku, skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *