Dziś przedstawimy mniej tradycyjny, ale równie pyszny przepis na zrazy wieprzowe z grzybowym farszem w sosie myśliwskim. W sam raz na niedzielny, rodzinny obiad!
Składniki:
- 200 g szynki wieprzowej,
- 50g karkówki lub łopatki,
- 50 g pieczarek,
- cebula,
- natka pietruszki,
- 15 ml wina czerwonego,
- szalotka,
- 50 g kaszy gryczanej,
- 150 ml bulionu,
- 15g boczku wędzonego,
- średnia cebula,
- majeranek,
- 200g ogórków kiszonych,
- 25 g pora,
- 15 g musztardy,
- cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę kroimy w poprzek na włókien, na cienkie plastry. Możemy w razie potrzeby delikatnie rozbić tłuczkiem. Pozostałości z szynki i karkówkę lub łopatkę mielimy i mieszamy z jajkiem oraz podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i sól z pieprzem do smaku. Farsz rozkładamy na pokrojonych plastrach szynki. Mocno zawijamy w roladki i przekładamy na formę do pieczenia. Zrazy solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika – 210 stopni. Pieczemy ok. 10 min. Podpieczone zrazy przekładamy do rondla, zalewamy 100 ml bulionu, a następnie dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Przygotowanie sosu:
Drobno pokrojone szalotki szklimy na oliwie, po czym zalewamy czerwonym winem, dodajemy suszone grzyby i gotujemy do momentu odparowania połowy objętości. Doprawiamy majerankiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, pamiętając, aby co pewien czas sos wymieszać trzepaczką.
Przygotowanie kaszy gryczanej:
Drobno pokrojoną cebulę, szklimy na tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Do boczku z cebulą wsypujemy kaszę gryczaną i po dokładnym wymieszaniu wlewamy pozostały bulion. Gotujemy do miękkości, pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Przygotowanie surówki z ogórka kiszonego:
Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, podobnie jak pory. Natkę kroimy drobno. Pokrojone ogórki i pora mieszamy z oliwą oraz musztardą, natką pietruszki i szczyptą cukru.
Szynkę kroimy w poprzek na włókien, na cienkie plastry. Możemy w razie potrzeby delikatnie rozbić tłuczkiem. Pozostałości z szynki i karkówkę lub łopatkę mielimy i mieszamy z jajkiem oraz podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i sól z pieprzem do smaku. Farsz rozkładamy na pokrojonych plastrach szynki. Mocno zawijamy w roladki i przekładamy na formę do pieczenia. Zrazy solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika – 210 stopni. Pieczemy ok. 10 min. Podpieczone zrazy przekładamy do rondla, zalewamy 100 ml bulionu, a następnie dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Przygotowanie sosu:
Drobno pokrojone szalotki szklimy na oliwie, po czym zalewamy czerwonym winem, dodajemy suszone grzyby i gotujemy do momentu odparowania połowy objętości. Doprawiamy majerankiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, pamiętając, aby co pewien czas sos wymieszać trzepaczką.
Przygotowanie kaszy gryczanej:
Drobno pokrojoną cebulę, szklimy na tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Do boczku z cebulą wsypujemy kaszę gryczaną i po dokładnym wymieszaniu wlewamy pozostały bulion. Gotujemy do miękkości, pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Przygotowanie surówki z ogórka kiszonego:
Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, podobnie jak pory. Natkę kroimy drobno. Pokrojone ogórki i pora mieszamy z oliwą oraz musztardą, natką pietruszki i szczyptą cukru.
Taki sosik grzybowy kojarzy mi się właśnie z jesienią, więc może sobie ten przepis po prostu dodam do zakładek 🙂