Jak zrobić ekologiczne kostki bulionowe?

Okres chłodów sprzyja przeziębieniom, warto więc postawić na rozgrzewające, zdrowe zupy! Podajemy przepis na zdrowy bulion bez zbędnych konserwantów. Z domowymi kostkami bulionowymi Wasze zupy nabiorą jeszcze głębszego smaku i aromatu!

Domowe kostki bulionowe

Składniki:

  • 150 gramów marchewki – (3-4 sztuki)
  • 150 gramów pietruszki (korzeń) – (3-4 sztuki)
  • 80 gramów selera (korzeń) – (0,5 – 1 seler)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • ok. 10 cm pora
  • lubczyk – świeży – 1 doniczka – (suszony – 1 łyżka stołowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem pieprzu i soli, kroimy na mniejsze kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Masę przekładamy do rondla. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu bez tłuszczu ok 15 – 20 minut. Studzimy i formujemy w kostki – przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub w zamrażarce w silikonowej foremce na lód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *