Zupa brokułowa z serem

Rozgrzewająca zupa brokułowa to pozycja dobrze znana i podawana szczególnie w chłodniejsze dni. Jej zaletą jest nie tylko pożywność, ale także lekkostrawność i bogactwo składników naturalnych. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, jaki i w wersji wegetariańskiej. Udekorowana ziarnami słonecznika pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

                                     
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • wędzony filet z piersi kurczaka,
  • 350 g brokułów,
  • grzanki czosnkowe,
  • 10 dag sera pleśniowego,
  • przyprawa w płynie do zup,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozgrzewamy, wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Kurczaka obsmażamy na osobnej patelni. Brokuły gotujemy w 0,5 l wody i następnie całość blendujemy. Gotujemy 3-5 minut od zawrzenia. Przyprawiamy przyprawą w płynie i pieprzem.

Podajemy z pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *