Rozgrzewająca zupa brokułowa to pozycja dobrze znana i podawana szczególnie w chłodniejsze dni. Jej zaletą jest nie tylko pożywność, ale także lekkostrawność i bogactwo składników naturalnych. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, jaki i w wersji wegetariańskiej. Udekorowana ziarnami słonecznika pięknie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- wędzony filet z piersi kurczaka,
- 350 g brokułów,
- grzanki czosnkowe,
- 10 dag sera pleśniowego,
- przyprawa w płynie do zup,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozgrzewamy, wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Kurczaka obsmażamy na osobnej patelni. Brokuły gotujemy w 0,5 l wody i następnie całość blendujemy. Gotujemy 3-5 minut od zawrzenia. Przyprawiamy przyprawą w płynie i pieprzem.
Podajemy z pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.