Zupa jarzynowa z serem i makaronem

Zupy to prawdziwy cud kulinarny – smaczne, szybkie do przygotowania, a przede wszystkim rozgrzewające, sycące i tanie. Dodatek żółtego sera i parmezanu na nowo definiuje tradycyjną wersję tego dania.

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • cukinia,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g kalafiora,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka płynnej kremówki,
  • 30 dag twardego żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • do podania: ugotowany makaron, natka pietruszki i starty parmezan. 

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę siekamy, pora tniemy w plasterki, cukinię w słupki, boczek w paski. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy, a następnie dokładamy posiekany czosnek, pora, marchewkę – dusimy wszystko przez kilka minut. Dorzucamy kalafiora i fasolkę, mieszamy i znowu dusimy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko i kremówkę. Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy starty ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia i do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Boczek smażymy na chrupiąco, dodajemy słupki cukinii, obsmażamy, aby zachowała jędrność. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, uprażonym boczkiem i cukinią, posypaną natką pietruszki i odrobiną parmezanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *