Zupy to prawdziwy cud kulinarny – smaczne, szybkie do przygotowania, a przede wszystkim rozgrzewające, sycące i tanie. Dodatek żółtego sera i parmezanu na nowo definiuje tradycyjną wersję tego dania.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- biała część pora,
- cukinia,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g kalafiora,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka płynnej kremówki,
- 30 dag twardego żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku,
- do podania: ugotowany makaron, natka pietruszki i starty parmezan.
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę siekamy, pora tniemy w plasterki, cukinię w słupki, boczek w paski. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy, a następnie dokładamy posiekany czosnek, pora, marchewkę – dusimy wszystko przez kilka minut. Dorzucamy kalafiora i fasolkę, mieszamy i znowu dusimy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko i kremówkę. Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy starty ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia i do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Boczek smażymy na chrupiąco, dodajemy słupki cukinii, obsmażamy, aby zachowała jędrność. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, uprażonym boczkiem i cukinią, posypaną natką pietruszki i odrobiną parmezanu.