Zupa krem z marchewki

W dzisiejszym przepisie postanowiliśmy pokazać wam nowe oblicze marchewki! Zazwyczaj w zupach jest tylko jednym z wielu składników. My przekonamy was, że dzięki kilku charakternym dodatkom, skromna i niepozorna marchewka nabierze wyjątkowego smaku, a zupa krem z marchewki z imbirem stanie się daniem klasy premium, które rozgrzeje serca pałaszujących ją gości.

Marchewka to jedno z podstawowych warzyw, do którego dostęp mamy przez cały rok. Jednak w wersji gotowanej bywa mdła, dlatego trzeba się nią odpowiednio zająć, by wydobyć cały jej potencjał! Sekretem naszej zupy marchewkowej jest dodatek imbiru, który podkręca jej smak i zdecydowanie nadaje charakteru. Orientalną nutę zapewni mleko kokosowe, które nada też naszej zupie kremowości. Do tego pomarańcze i kolendra! Sami przyznacie, że nasz krem z marchewki z imbirem brzmi jak wyjątkowa zupa. Bierzmy się za gotowanie i sprawdźcie, jak smakuje!

  Przepis na  krem z marchewki

Składniki (9 porcji):

    • 4l wody
    • 1kg marchewki
    • 1 duża cebula
    • 2 pomarańcze
    • czosnek
    • świeży imbir
    • 300g mleka kokosowego
    • 150g selera naciowego
    • ulubiona włoszczyzna
    • olej rzepakowy
    • sól
    • świeża kolendra do dekoracji

PRZYGOTOWANIE: Ulubioną włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy.  Marchewkę i cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia się warzyw. Dodajemy do bulionu. Pomarańcze obieramy ze skórki, pamiętając o dokładnym usunięciu wszystkich białych części. Wrzucamy je do wywaru. Imbir obieramy, drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy do zupełnej miękkości wszystkich składników. Dodajemy mleko kokosowe, następnie zupę miksujemy na gładko, po czym dokładnie przecieramy przez sito. Zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w paseczki julienne o długości około 8cm, dodajemy do zupy i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Krem z marchewki już jest gotowy!

Podajemy z listkami świeżo siekanej kolendry.  

Pro tip:Kolendra doskonale podkreśla smak zupy marchewkowej, jednak wiemy doskonale, że nie jest lubiana przez wszystkich. Możecie ją więc zastąpić inną zieleniną, np. pietruszką. Wybór zawsze należy do Was! Smacznego! 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *