Prosto z gorrrącego Meksyku w Waszej kuchni ląduje słynna zupa meksykańska! Pożywne mięso, mnóstwo warzyw i aromatyczne przyprawy będą w sam raz na ocieplenie pochmurnej, listopadowej aury.
Składniki (6 porcji):
- mięso wołowo-wieprzowe (500 g),
- włoszczyzna (150 g),
- bulion wołowy (1 kostka),
- wino (100 ml),
- woda (1,5 l)
- cebula (2 sztuki),
- czosnek (3 ząbki),
- pulpa pomidorowa (500 g/2 puszki),
- papryczka cayenne/przyprawa cayenne (pół papryczki/szczypta lub według gustu),
- fasola (100 g),
- kukurydza (100 g),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek smażymy na oliwie na patelni, po chwili dodajemy do niej mięso, które trzymamy na ogniu do zarumienie nia się. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę z bulionem wołowym i włoszczyzną. Po ugotowaniu się wywaru włoszczyznę odcedzamy, a do wody dodajemy pulpę pomidorową i wino. Po zarumienieniu się mięsa, dodajemy zawartość patelni do garnka i gotujemy razem przez chwilę. W czasie gotowania przyprawiamy zupę solą, pieprzem i papryczką cayenne. Sugerujemy ostrożne dawkowanie papryczki. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę i kukurydzę. Zupa prosto z Meksyku gotowa!
Porada:
Zupę meksykańską możemy z wierzchu posypać serem żółtym i podawać z nachosami.