ZUPA Z MIESZANYCH GRZYBÓW

Pyszna zupa grzybowa pasuje zawsze i smakuje doskonale w każdej sytuacji. To ponadczasowe danie, które sprawi, że obiad, na którym ją zaserwujecie będzie wyjątkowy, jak świąteczna kolacja.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Przygotowanie: 60 minut
  • 50 dag mieszanych grzybów (pieczarki, podgrzybki i kurki),
  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 300 ml tłustego mleka,
  • 800 ml bulionu,
  • pieprz, zioła prowansalskie, bazylia,
  • grzanki z chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • 10 dag startego żółtego sera.

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby czyścimy i kroimy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz grzyby i mleko. Gotujemy kilka minut. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, gotujemy. Kromki chleba podpiekamy na patelni. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli i miękkim masłem, smarujemy grubo kromki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *