Pyszna zupa grzybowa pasuje zawsze i smakuje doskonale w każdej sytuacji. To ponadczasowe danie, które sprawi, że obiad, na którym ją zaserwujecie będzie wyjątkowy, jak świąteczna kolacja.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Przygotowanie: 60 minut
- 50 dag mieszanych grzybów (pieczarki, podgrzybki i kurki),
- oliwa,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 300 ml tłustego mleka,
- 800 ml bulionu,
- pieprz, zioła prowansalskie, bazylia,
- grzanki z chleba,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- 3 łyżki masła,
- 10 dag startego żółtego sera.
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby czyścimy i kroimy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz grzyby i mleko. Gotujemy kilka minut. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, gotujemy. Kromki chleba podpiekamy na patelni. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli i miękkim masłem, smarujemy grubo kromki.