Zupa podgrzybkowa z tymiankiem

Zupa grzybowa to klasyka na polskim stole! Mając do dyspozycji świeże grzyby leśne jesienią warto wyprobować nowe smaki i odejść od klasycznej pieczarkowej. Podana z łazankami zupa będzie idealnym i sytym antidotum na pierwsze chłody.

Składniki:

  • spora garść suszonych podgrzybków,
  • 1/2 kg świeżych podgrzybków,
  • 1 łyżka masła,
  • oliwa,
  • czerwona cebula,
  • 1,5 litra bulionu mięsnego,
  • pęczek tymianku,
  • sól, pieprz,
  • łazanki. 

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na około 3 godziny. Świeże – starannie czyścimy i kroimy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę do zeszklenia. Dokładamy odsączone i pokrojone grubo świeże grzyby, chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy gałązki tymianku i suszone grzyby wraz z wodą z moczenia. Gotujemy jeszcze około 30 minut.

Doprawianą do smaku zupę podajemy z łazankami.

1 Komentarz

  • U Szwagra pisze:

    Bardzo prosty przepis, z pewnością aromatyczny i smaczny. Dania z grzybami są idealne właśnie w porze jesienno-zimowej gdzie grzybów jest pod dostatkiem i nie trzeba wspierać się suszonymi, a świeżymi.
    Pozdrawiamy – U Szwagra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *