Zupa grzybowa to klasyka na polskim stole! Mając do dyspozycji świeże grzyby leśne jesienią warto wyprobować nowe smaki i odejść od klasycznej pieczarkowej. Podana z łazankami zupa będzie idealnym i sytym antidotum na pierwsze chłody.
Składniki:
- spora garść suszonych podgrzybków,
- 1/2 kg świeżych podgrzybków,
- 1 łyżka masła,
- oliwa,
- czerwona cebula,
- 1,5 litra bulionu mięsnego,
- pęczek tymianku,
- sól, pieprz,
- łazanki.
PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na około 3 godziny. Świeże – starannie czyścimy i kroimy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę do zeszklenia. Dokładamy odsączone i pokrojone grubo świeże grzyby, chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy gałązki tymianku i suszone grzyby wraz z wodą z moczenia. Gotujemy jeszcze około 30 minut.
Doprawianą do smaku zupę podajemy z łazankami.
Bardzo prosty przepis, z pewnością aromatyczny i smaczny. Dania z grzybami są idealne właśnie w porze jesienno-zimowej gdzie grzybów jest pod dostatkiem i nie trzeba wspierać się suszonymi, a świeżymi.
Pozdrawiamy – U Szwagra