Zupa pomidorowa z cieciorką

Masz dość tradycyjnej pomidorowej? Przedstawiamy dla niej świetną alternatywę. Połączenie pomidorów i cieciorki jest nie tylko zdrowe – ale i bardzo smaczne. Wiadomo nie od dziś, że cieciorka posiada liczne właściwości zdrowotne. Pożywna zupa z dodatkiem kurczaka to świetny sposób na lekki, zdrowy obiad.  

Składniki:

  • 1 żółta papryka,
  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść fasoli szparagowej,
  • olej,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 800 g pokrojonych pomidorów,
  • 2 łyżki cukru,
  • puszka ciecierzycy,
  • sól,
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki pietruszki. 

PRZYGOTOWANIE: Kroimy mięso w paski i paprykę w drobne kostki. Siekamy cebulę i czosnek. Oczyszczamy fasolę szparagową i tniemy ją na kawałki. Podsmażamy na łyżce oleju paprykę, cebulę i czosnek, następnie do warzyw dorzucamy fasolkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy nasze warzywa się zagotują, dodajemy do nich passatę, pomidory, cukier, odsączoną ciecierzycę i przyprawy.  Wszystko ponownie gotujemy do momentu, aż fasolka zrobi się miękka. Smażymy kurczaka na złoty kolor i dodajemy go do zupy, gotując ją jeszcze kilka minut. Doprawiamy koncentratem wedle uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *