Nie od dziś wiadomo, że pomidorówkę lubi każdy! To jedna z zup, która przypomina nam smak dzieciństwa, a zarazem jest chyba – obok rosołu – najbardziej znana. Choć znamy wiele jej wersji, to jednak nieodmiennie podstawą smaku są pomidory. Bez względu na to, czy używamy świeżych czy koncentratu pomidorowego, zawsze smakuje wyśmienicie i można się nią zajadać przez cały rok.
Składniki (4 porcje):
- podudzia z kurczaka (2 sztuki),
- marchewka (2 duże),
- pietruszka (1 duża),
- seler (pół),
- por (kawałek),
- ryż (3/4 szklanki),
- koncentrat pomidorowy (250 g),
- śmietana 18% (1 szklanka),
- liść laurowy (2 listki),
- ziele angielskie (5 sztuk),
- pieprz, sól, łyżeczka cukru (do smaku).
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy ewentualne szumy, które pojawią się na wierzchu wywaru. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy cienko pokrojonego pora, obraną pietruszkę i kawałek selera oraz liście laurowe, ziele i sól. Po chwili dokładamy pokrojoną w plasterki marchew. Całość gotujemy jeszcze ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy mięso, które kroimy w kostkę, a także selera i pietruszkę, które rozgniatamy widelcem. Wszystko wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy koncentrat, świeżo zmielony pieprz i cukier. Śmietanę wlewamy do zupy dopiero wtedy, gdy odstawimy ją z ognia. Pyszna pomidorówka gotowa do podania!