Na pozór nieszablonowe połączenie dorsza i świeżych kurek okazuje się strzałem w dziesiątkę! To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe doskonale rozgrzewa i wzmacnia dzięki dużej dawce białka i omega-3. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.
Składniki:
- 800 g fileta z dorsza atlantyckiego,
- 150 g marchewki,
- 100 g korzenia selera,
- 100 g pora,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 150 g groszku konserwowego,
- 600 g ziemniaków,
- 800 g świeżych kurek,
- 100 g kopru świeżego,
- 1500 ml bulionu rybnego/wody,
- 100 ml śmietanki 30%,
- sól i biały pieprz mielony.
PRZYGOTOWANIE:
Marchew, pora i selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na „dużych oczkach”. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę (około 1,5 centymetra). Filet z dorsza kroimy w bardzo grubą kostkę. W wodzie lub bulionie rybnym gotujemy ziemniaki. W połowie gotowania ziemniaków dodajemy zeszklone na połowie oleju rzepakowego marchew, seler i por. Na drugiej połowie tłuszczu oleju przesmażamy dokładnie umyte kurki, które dodajemy do zupy.
Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojonego dorsza, a następnie dolewamy śmietankę i dodajemy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.