Zupa rybna z kurkami

Na pozór nieszablonowe połączenie dorsza i świeżych kurek okazuje się strzałem w dziesiątkę! To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe doskonale rozgrzewa i wzmacnia dzięki dużej dawce białka i omega-3. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza atlantyckiego,
  • 150 g marchewki,
  • 100 g korzenia selera,
  • 100 g pora,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g groszku konserwowego,
  • 600 g ziemniaków,
  • 800 g świeżych kurek,
  • 100 g kopru świeżego,
  • 1500 ml bulionu rybnego/wody,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • sól i biały pieprz mielony.

PRZYGOTOWANIE: Marchew, pora i selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na „dużych oczkach”. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę (około 1,5 centymetra). Filet z dorsza kroimy w bardzo grubą kostkę. W wodzie lub bulionie rybnym gotujemy ziemniaki. W połowie gotowania ziemniaków dodajemy zeszklone na połowie oleju rzepakowego marchew, seler i por. Na drugiej połowie tłuszczu oleju przesmażamy dokładnie umyte kurki, które dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojonego dorsza, a następnie dolewamy śmietankę i dodajemy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *