Kremowa, wyrazista w smaku zupa serowa z dodatkiem soczyście zielonego brokuła, to danie dla tych, którzy lubią proste składnik i zaskakujący efekt końcowy. Wystarczy około godzina, a na waszym stole pojawi się prawdziwie królewskie danie.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: PRZYGOTOWANIE 45 MINUT
- 4 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 1 marchewka,
- 2 ziemniaki,
- 20 dag brokułów,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka płynnej kremówki,
- trójkącik serka topionego – śmietankowy lub ziołowy,
- 1 szklanka startego sera salami,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Wsypujemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, kostki ziemniaków i różyczki brokułów. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Dolewamy mleko, kremówkę i mieszając zagotowujemy. Dokładamy serek topiony, delikatnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą zupę miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką. Rozlewamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy startym serem i posiekaną natką.