ZUPA ŚMIETANOWO-SEROWA Z BROKUŁAMI

Kremowa, wyrazista w smaku zupa serowa z dodatkiem soczyście zielonego brokuła, to danie dla tych, którzy lubią proste składnik i  zaskakujący efekt końcowy. Wystarczy około godzina, a na waszym stole pojawi się prawdziwie królewskie danie.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: PRZYGOTOWANIE 45 MINUT

  • 4 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 20 dag brokułów,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka płynnej kremówki,
  • trójkącik serka topionego – śmietankowy lub ziołowy,
  • 1 szklanka startego sera salami,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Wsypujemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, kostki ziemniaków i różyczki brokułów. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Dolewamy mleko, kremówkę i mieszając zagotowujemy. Dokładamy serek topiony, delikatnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą zupę miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką. Rozlewamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy startym serem i posiekaną natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *